Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks (JL) vēl neatklāja, kad sasauks ārkārtas pašvaldības sēdi, kurā lems par viņa atstādināšanu no amata.
Ceturtdien domes prezidijā sēdē viņš paziņoja, ka kārtējo domes sēdi tiks sasauks 20.februārī.

Rīgas mērs nenoliedza iespēju, ka ārkārtas sēdi varētu sasaukt pirms 20.februāra.

Jaunās koalīcijas pārstāvji Andris Ārgalis (TP), Jānis Birks (TB/LNNK) un Jānis Dinēvičs (LSDSP) Aksenokam pārmeta, ka viņš it kā esot iepriekš solījis domes sēdi sasaukt nākamnedēļ - 13.februārī. Jautāts, kādēļ kārtējā domes sēde notiks nedēļu vēlāk, Rīgas mērs paskaidrojumus nesniedza. Viņš uzvēra, ka "par domes sēdes sasaukšanu izlemj domes priekšsēdētājs".

Jau ziņots, ka 27 Rīgas domes deputāti vakar domes priekšsēdētājam Aivaram Aksenokam (JL) iesniedza pieprasījumu par viņa demisiju.

Tautas partijas (TP), TB/LNNK, Latvijas Pirmās partijas (LPP) un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) Rīgas domes frakciju deputāti 6.februārī parakstīja pašvaldības jaunās koalīcijas līgumu. Koalīcijas līgumam individuāli pievienosies arī citu frakciju deputāti. Visticamāk, tie būs no JL, uzskata koalīcijas virzītais Rīgas domes priekšsēdētāja amata kandidāts Birks.

Pēc Birka teiktā, pašlaik norit sarunas ar atsevišķiem JL deputātiem, kas, visticamāk, veidos pietiekamu balsu skaitu balsojumā par pašreizējā Rīgas mēra Aksenoka atstādināšanu.

Likuma "Par pašvaldībām" 65.pants noteic, ka vietējās pašvaldības domes (padomes) priekšsēdētāju, aizklāti balsojot, var atbrīvot no amata, ja to pieprasa vismaz trešā daļa domes (padomes) deputātu.

Priekšsēdētājs ir atbrīvots no amata, ja par to nobalso vairāk nekā puse no ievēlēto domes (padomes) deputātu kopskaita. Rīgas domes gadījumā - vismaz 31 deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!