Šā gada deviņos mēnešos Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā dzēstas 288 uzturlīdzekļu parāda prasības, kurās parādnieki pilnībā nomaksājuši valstij radušos parādu, informē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.
Aģentūrā norāda, ka bailes no kriminālsoda, mantas izsole vai oficiālas darba algas noformēšana ir daži no apstākļiem, kuri mudina parādniekus nokārtot uzturlīdzekļu parādsaistības ar valsti – šādus secinājumus ļauj izdarīt fonda administrācijas apkopotie dati par parādniekiem. Tāpat secināts, ka pieaug to personu skaits, kuras steidz atmaksāt radušos parādus.

Laikā no šī gada sākumam līdz 30.septembrim kopumā izbeigtas 288 lietas pret parādniekiem, jo viņi pilnībā nomaksājuši uzturlīdzekļu parādus un tiem aprēķinātos procentus. Turklāt vairāki parādnieki ir dzēsuši savu parādu vairākās uzturlīdzekļu parāda lietās – tas nozīmē, ka valsts apgādājusi ar uzturlīdzekļiem viņu bērnus vairākās ģimenēs. To uzturlīdzekļu parādnieku vidū, kuri pilnībā norēķinājušies ar valsti, ir 286 vīrieši un 2 sievietes.

Apkopotie dati liecina, ka visvairāk šogad dzēstas parādu summas līdz vienam tūkstotim latu. Proti, parādus un tiem aprēķinātos procentus summā līdz 500 latiem šogad pilnībā nomaksājuši 135 parādnieki, savukārt parādus, kuru apmērs ir no 500 līdz 1 000 latiem – 127 parādnieki. Vēl 23 personas nomaksājušas parādus, kuri bijuši robežās no viena līdz diviem tūkstošiem latu. Vēl viens parādnieks maijā atrada līdzekļus, lai nomaksātu parādu 2 511 latu apmērā, kurš bija radies valstij maksājot uzturlīdzekļus viņa trīs meitām. Savukārt šogad vislielākā nomaksātā parāda apmērs ir 3 458 lati, kurus februārī valstij atmaksāja kāds četru dēlu tēvs.

Laikā no 2004. gada līdz 2006. gada beigām valstij savu parādu pilnībā nomaksāja 407 personas – 403 vīrieši un 4 sievietes. Arī šo parādnieku vidū ir vairākas personas, kuru vietā valsts nodrošinājusi uzturlīdzekļus viņu bērniem vairākās ģimenēs. Apkopotā informācija liecina, ka absolūti lielākais parādnieku skaits – 356 – nomaksāja parādu, kura apmērs nepārsniedz 500 latus. Vēl 42 personas nomaksāja parādus 500 līdz 1 000 latu apmērā, astoņas personas atrada līdzekļus, lai valstij atmaksātu parādus 1 000 līdz 2 000 latu apmērā, bet viena persona – arī parādu 2 606 latu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!