Foto: AFP/Scanpix
Ārlietu ministrija (ĀM) ir gatava sniegt palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Indonēzijā, kuru šodien skāra spēcīga zemestrīce, aģentūrai LETA norādīja ĀM Preses un informācijas nodaļā.

ĀM aicina Latvijas valstspiederīgos ziņot Konsulārajam departamentam, zvanot uz ārkārtas tālruni +371 26 33 77 11 un informējot par savu atrašanos Indonēzijā. Pašlaik ĀM rīcībā nav informācijas par Latvijas piederīgajiem, kuri atrastos Indonēzijā. ĀM uzsver, ka tā nemitīgi kontaktējas ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu kolēģiem.

Ja kādam Latvijas valstspiederīgajam Indonēzijā būs nepieciešama palīdzība, ĀM to sniegs ciešā sadarbībā ar Latvijas goda konsuliem Indonēzijā - Džakartā un Bandungā, un citu ES dalībvalstu pārstāvniecībām.

ĀM arī seko līdzi informācijai par citām apkaimes valstīm, kuras varētu tikt skartas iespējamā dabas katastrofā, un ir gatava sadarbībā ar goda konsuliem sniegt visu nepieciešamo atbalstu Latvijas valstspiederīgajiem.

Lai efektīvāk apzinātu valstspiederīgo skaitu, ministrija aicina ceļotājus uz eksotiskajām valstīm reģistrēties Konsulārajā reģistrā, lai nepieciešamības gadījumā būtu ātrāk apzināt valstspiederīgo skaitu un ārkārtas situācijā sniegt nepieciešamo palīdzību.

ĀM mājaslapā šodien ir arī aktualizēts brīdinājums ceļotājiem par Indonēziju. Tajā ĀM aicina ceļotājus, kuri atrodas Indonēzijā, sekot līdzi jaunākajai informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos un strikti ievērot vietējo varasiestāžu norādījumus.

Jau ziņots, ka pēc 8,6 magnitūdas stiprās zemestrīces Indonēzijas piekrasti trešdien sasnieguši līdz 80 centimetriem augsti cunami viļņi. Cunami viļņi Indonēzijas piekrasti sasniedza plkst.13.04 pēc Latvijas laika - gandrīz pusotru stundu pēc zemestrīces.

Neilgi pēc tam Sumatras salu satricināja 8,2 balles spēcīgi pēcgrūdieni.

Pēc zemestrīces Sumatras piekrastē ASV novērotāji trešdien visā Indijas okeānā izsludināja cunami trauksmi, kas vēlāk tika atsaukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!