Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī pietiekami daudzās pasaules valstīs par narkotiku noziegumiem var piespriest nāvessodu, Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcībā nav ziņu par Latvijas valstspiederīgajiem piespriestu nāvessodu.

Ārlietu ministrijā pastāstīja, ka pagājušajā gadā uz aizdomu pamata par narkotiku transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu ārvalstīs aizturēti 76 Latvijas valstspiederīgie. Visvairāk Latvijas valstspiederīgo par šādiem noziegumiem pašlaik atrodas dažādu Latīņamerikas valstu ieslodzījuma iestādēs: Peru – 15 personas, Argentīnā – 15 personas, Ekvadorā – piecas personas, Venecuēlā – piecas personas, Brazīlijā – divas personas.

Šī informācija var nebūt pilnīga, jo ne visas valstis sniedz ziņas par tās teritorijā apcietinātiem vai citādi aizturētiem Latvijas valstspiederīgajiem. Saskaņā ar Vīnes konvenciju par konsulārajām attiecībām attiecīgajai valstij par tās teritorijā aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem jāinformē, ja persona to pieprasa.

Sodi par šādiem noziegumiem ir bargi. Atsevišķās valstīs joprojām nav atcelts nāvessods, piemēram, Japānā, Baltkrievijā, Sīrijā, Trinidadā un Tobago, Apvienotajos Arābu Emirātos, Taizemē un Indijā, taču ĀM rīcībā nav ziņu par Latvijas valstspiederīgajiem piespriestu nāvessodu.

Ministrijai gan nebija precīzu ziņu, cik no ārvalstu cietumos sēdošajiem atbilstoši vietējiem likumiem draudētu nāvessods.

Ārvalstu cietumos esošajiem Latvijas iedzīvotājiem Ārlietu ministrija palīdzību sniedz tādā apmērā, kāda tā ir iespējama.

"Konsulārais dienests var palīdzēt ar korespondences pārsūtīšanu, finanšu līdzekļu pārsūtīšanu no tuviniekiem Latvijā, var apmeklēt ieslodzījuma vietā attiecīgajā valstī, noskaidrot turienes apstākļus. Protams, būtisks faktors ir tam, vai valstī ir Latvijas vēstniecība vai goda konsulāts," norādīja ministrijā.

Jau ziņots, ka janvārī Valsts policija paziņoja, ka ilgstošas starptautiskas operācijas laikā aizturējusi starptautiska grupējuma dalībniekus – trīs Latvijas iedzīvotājus, kuri organizējuši narkokurjeru vervēšanu, kā arī nosūtījuši viņus narkotiku kontrabandas veikšanai.

Grupējums nodarbojās ar narkotiku kontrabandu un tās organizēšanu no Dienvidamerikas uz Eiropas valstīm, iesaistot narkotiku pārvadāšanā Latvijas valsts piederīgos. Pagājušā gada decembrī un šā gada janvārī Latvijā aizturētie vervētāji ir tikai daļa no lielāka starptautiska grupējuma.

Daudzi latvieši, kas piekrituši sadarboties, šo gadu laikā nokļuvuši ļoti smagos apstākļos ārvalstu cietumos, tostarp Dienvidamerikā. Daļai no viņiem draud nāvessods, iepriekš sacīja policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!