Foto: DELFI
Aizsardzības ministrija (AM) pārsūdzējusi tiesas spriedumus par morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu no valsts budžeta par labu 2006.gadā bojā gājušo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kareivju radiniekiem, informēja AM Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Dace Kundrāte.

Ministrija iesniegusi kasācijas sūdzību saistībā ar Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas spriedumu, kas paredz NBS kareivja Normunda Stradiņa mātei Veldai Porietei piedzīt 20 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. AM uzskata, ka ir pārkāptas vairākas materiālās un procesuālās tiesību normas, kā arī tiesa nav vispusīgi izvērtējusi un pamatojusi visus lietā esošos pierādījumus.

Tāpat līdz šīs nedēļas beigām ministrija plāno pārsūdzēt tiesas spriedumu par kompensāciju no valsts budžeta noslīkušā NBS kareivja Normunda Stradiņa bērniem. Pašlaik AM gatavo nepieciešamos dokumentus apelācijas sūdzības iesniegšanai tiesā.

Savukārt Augstākās tiesas spriedumu par kompensāciju Speciālo uzdevumu vienības (SUV) kareivja Mārtiņa Arāja atraitnei un dēlam ministrija vēl nav saņēmusi, un par pārsūdzēšanu tiks lemts pēc sprieduma saņemšanas un izvērtēšanas.

Ministrijas pārstāve norādīja, ka AM ir nodrošinājusi likumā paredzēto kompensāciju izmaksu bojāgājušo karavīru Arāja un Stradiņa neatraidāmajiem mantiniekiem.

Jau ziņots, ka ar valsti par morālā kaitējuma atlīdzinājumu tiesājas arī Stradiņa māte Velda Poriete un Stradiņa bērni, kā arī Arāja atraitne un dēls.

Kā ziņots, 2006.gada 15.maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri SUV karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Vēl viens kareivis iekārās celtnī Andrejsalas ostā. Lēcieni notika no 600 metru augstuma.

Saistībā ar NBS SUV karavīru Arāja un Stradiņa bojāeju izpletņlēkšanas treniņa laikā tika ierosināta krimināllieta, kas tika nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā. Krimināllietā par dienesta nolaidību apsūdzības uzrādītas divām personām - bijušajam SUV komandierim majoram Andrim Bukovskim un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītājam Aivaram Maļinovskim.

Pirmās instances tiesa abus apsūdzētos attaisnoja, taču spriedumu apelācijas kārtībā apstrīdēja prokuratūra.

Abas personas tika apsūdzētas pēc Krimināllikuma 342.panta par dienesta pienākumu nepildīšanu, kā arī par nolaidīgu to pildīšanu, ja to izdarījis priekšnieks un ja tā dēļ radīts būtisks kaitējums. Pēc minētā likuma panta vainīgās personas var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem.

NBS dienesta izmeklēšanas komisijas ziņojumā tika konstatēta 20 amatpersonu vaina, bet par pieļautajām nepilnībām izpletņlēkšanas mācību organizēšanā disciplināri sodīti seši karavīri - Bukovskis atbrīvots no amata, bet vēl pieci karavīri saņēma rājienu.

Komisijas ziņojumā konstatēts, ka vairāki reglamentējošie dokumenti pildīti formāli, bet pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus pildījis SUV personāls. Konstatēts, ka laikus nav notikusi meteoroloģiskās informācijas aprite SUV mācību vajadzībām. Nav izvērtēti riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā.

Dienesta izmeklēšanā konstatēts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem.

Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstas glābšanas vestes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!