Foto: F64

Piekrītot ASV Mičiganas Nacionālās gvardes lūgumam, Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM) ir pieņemts lēmums iesaistīties palīdzības sniegšanā Libērijā, kas atrodas Āfrikas kontinentā, pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Šī gada laikā plānots uz Libēriju nosūtīt vienu līdz divus ekspertus, lai novērtētu situāciju šajā valstī un saprastu, kādu palīdzību tur sagaida.

Pabriks pastāstīja, ka Latvijas bruņoto spēku "vecie" sadarbības partneri - ASV Mičiganas Nacionālā gvarde - ir ieguvusi tādu kā krustbērnu - Libēriju - un lūgusi Latvijas palīdzību iesaistīties.

"Esam pieņēmuši lēmumu, ka iesaistāmies," apliecināja ministrs, atzīmējot, ka Latvijai šajā palīdzības sniegšanā nekādi finanšu līdzekļi nebūs jāiegulda, jo finansējums tiek pilnībā segs no ASV kolēģu puses.

Pabriks norādīja, ka atrašanās Libērijā nebūtu tāda misija kā Afganistāna, tā vairāk būšot civila rakstura. Šogad uz šo Āfrikas valsti varētu doties daži eksperti, kuri kopā ar amerikāņiem izvērtētu situāciju. Iecerēts, ka sākotnēji eksperti tur varētu atrasties vien kādu nedēļu. Pēc ministra teiktā, šis būtu izpētes brauciens.

Ministrs skaidroja, ka Libērija atgūstas pēc pilsoņu kara, tur neesot nekādas kārtības, un Libērijas valsts nezinot, kā atgūties. Līdz ar to palīdzības raksturs varētu būt vairāk civils un tehnisks, sacīja ministrs.

Pabriks uzsvēra, ka operācija Afganistānā noslēgsies 2014.gadā, un Latvijai jādomā arī par cita tipa starptautiskajām operācijām, kurās mūsu valsts varētu iesaistīties. Arī pašiem karavīriem esot tāda nepieciešamība. Pabriks pieļauj, ka turpmāk Latvijas karavīri varētu paralēli strādāt gan ANO, gan NATO operācijās, "varbūt varam nelielos apjomos kaut ko darīt Āfrikas kontinentā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!