Virzītais AS "Parex banka" sadalīšanas modelis ir labākais patlaban iespējamais risinājums, un to vienbalsīgi atzinuši arī pieaicinātie konsultanti un visas iesaistītās institūcijas, otrdien žurnālistiem uzsvēra atbildīgās amatpersonas.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ka gan pagājušajā nedēļā, gan šonedēļ valdība uzklausījusi pieaicinātos konsultantus, atbildīgās darba grupas viedokli, Latvijas Bankas un Finanšu ministrijas viedokli, kā arī izvērtējusi citu iesaistīto finansistu informāciju.

Šis bankas sadalīšanas modelis esošajos apstākļos tiek uzskatīts par piemērotāko.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) norādīja, ka jebkurš risinājums sastāv no tādiem vai citādiem riskiem, tāpēc valdība ir strādājusi pie tā, kurš no variantiem dotu vismazākos riskus, jo riski pastāv jebkurā no variantiem.

Ministrs uzsvēra, ka šis plāns būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, un tāds plāns, kurš būtu "ļoti labvēlīgs bijušajiem akcionāriem un ļautu dzīvot uz nodokļu maksātāju rēķina" kategoriski tiktu noraidīts no EK puses.

Darba grupa vienprātīgi atzina šo plānu par optimālu, un otrdien par optimālu to atzina arī valdība, vienbalsīgi atbalstot, uzsvēra Repše.

"Parex banka" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis gan nevarēja pateikt, cik ilgs laiks būs nepieciešams saskaņošanai ar EK, vienlaikus uzsverot, ka pie restrukturizācijas ir strādāts jau labu laiku un bankā jau ir zināms, kuri cilvēki strādās kurā no sadalītajām bankas daļām.

Jau ziņots, ka valdība otrdien vienojās par AS "Parex banka" restrukturizācijas modeli, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu un jaunas bankas izveidi.

Kā žurnālistus informēja Privatizācijas aģentūras (PA) pārstāvis Juris Jākobsons, uz jauno banku tiks novirzītas aptuveni divas trešdaļas "Parex bankas" aktīvu, kuru vērtība ir ap 1,5 miljardiem latu. Tāpat uz jauno banku plānots pārcelt vairāk nekā pusi no kredītportfeļa ap 700 miljonu latu vērtībā.

Jaunajā bankā nonāks arī daļa Latvijas valsts veikto noguldījumu "Parex bankas" finanšu situācijas stabilizēšanai.

Lai gan tiek uzsvērts, ka papildus līdzekļi no valsts budžeta netiks ieguldīti, Jākobsons atzina, ka jaunās bankas kapitālā tiks kapitalizēti 100 miljoni latu no "Parex bankā" veiktajiem valsts noguldījumiem.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) pastāstīja, ka lēmumu valdība pieņēmusi vienbalsīgi. Lēmuma pieņemšanā nav piedalījies vien demisionējušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP).

Šo bankas sadalīšanas modeli kā piemērotāko bija ieteikuši pieaicinātie konsultanti - starptautiskā finanšu kompānija "Nomura International plc".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!