Valsts prezidents Valdis Zatlers, paziņojot, ka Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) ir zaudējis viņa uzticību, ir nedaudz pārsteidzies, uzskata partijas LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs un ekspremjers Andris Bērziņš, gan uzsverot, ka prezidentam ir tiesības teikt visu, ko viņš domā.
"Manuprāt, šis paziņojums prezidentam rada vairāk problēmu nekā Godmanim, jo prezidentam saskaņā ar Satversmi ir tiesības nominēt premjeru, savukārt uzticību premjeram dod Saeima. Tik ilgi, kamēr premjeram ir Saeimas uzticība, premjers saskaņā ar mūsu valsts Satversmi ir Saeimas uzticību baudošs," sacīja Bērziņš.


"Man ir grūti komentēt, kādas attiecības valda starp prezidentu un premjeru. Tajā laikā, kad es pats biju premjers, mēs ar prezidentu tikāmies vien reizi nedēļā un tiešām pārrunājām visus diskutablos jautājumus un lielākoties saskaņojām viedokļus," teica politiķis.


Bērziņš domā, ka Zatlera pārmetumi Godmanim par atteikšanos īstenot valdības reorganizāciju "būtu vietā, ja premjera frakcijā būtu vismaz 51 deputāts un ja Godmanis būtu solījis, ka visi šie 51 deputāts domās tieši tāpat kā viņš". "Tad pārmetums būtu vietā, bet Godmanis ir atkarīgs no tā, ko domā koalīcijas partijas. Premjers var kalt vislabākos plānus, bet, ja neizdodas panākt kompromisu ar koalīcijas partneriem, tad viņam savi plāni jākoriģē," uzsvēra Bērziņš.


Jau ziņots, ka piektdien, komentējot koalīcijas partneru lēmumu atteikties no valdības reorganizācijas plāniem, Zatlers paziņoja, ka "Ministru prezidents Ivars Godmanis ir zaudējis manu uzticību", skaidrojot savu pozīciju ar faktu, ka Ministru prezidents trīs dienu laikā diametrāli pretēji ir mainījis savu viedokli par paša izstrādāto valdības un valsts pārvaldes restrukturizācijas plānu.


Koalīcijas partneri vienojās šobrīd neveikt izmaiņas valdībā. Kā žurnālistiem pēc valdību veidojošo spēku tikšanās sacīja Godmanis, šāds lēmums pieņemts, jo līdz gaidāmajiem Latvijas valsts budžeta grozījumiem neesot iespējams veltīt nevienu brīdi politiskām pārmaiņām. Pašlaik kā prioritāte izvirzīta ekonomika un finanšu jautājumi. Pēc Godmaņa teiktā, valsts budžeta grozījumi plānoti aprīļa sākumā, iespējams, nedēļu pēc Lieldienām.


Par koalīcijas paplašināšanu vai funkciju pārdali koalīcija vienojusies vairs nerunāt, sacīja Godmanis, kaut gan piebilda, ka viņa piedāvātais valdības reorganizācijas plāns "nav nolikts pilnīgā aizmirstībā".


Panākta arī vienošanās pēc divām nedēļām pieņemt lēmumu par vakanto zemkopības ministra un kultūras ministra vietu aizpildīšanu. Tāpat, ja partijas vēlas, tās var nākt klajā ar iniciatīvu mainīt pašreizējos ministrus, teica Godmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!