Foto: LETA
Jaunievēlētais prezidents, eksbaņķieris Andris Bērziņš (ZZS) neizslēdz iespēju diskutēt par tautas vēlētu prezidentu, taču norāda, ka tad prezidenta vēlēšanas kļūtu par sarežģītu procedūru "ar visām negatīvām sekām", kādas varot novērot attīstītajās valstīs, intervijā "Radio SWH" sacīja Bērziņš.

Viņš intervijā klāstīja, ka ar pašreizējā prezidenta Valda Zatlera Konstitucionālo tiesību komisijas vērtējumu par tautas vēlētu prezidentu viņš vēl nav iepazinies, bet, viņaprāt, šāda komisija varētu "izvērtēt, kas ir labāk".

"Es to [tautas vēlēta prezidenta institūta ieviešanu] pilnīgi neizslēdzu, bet jāizvērtē ļoti smalki, lai noņemtu aizdomu plīvuri...," sacīja Bērziņš, stāstot, ka arī attīstītajās valstīs tautas vēlēta prezidenta institūtam ir savas negatīvas puses, tiesa, plašāk neizklāstot, kādas tieši tās varētu būt Latvijā.

Viņš atzina, ka iespējams tautas vēlēta prezidenta gadījumā sabiedrības reakcija nebūtu tik negatīva, kā pēc Saeimas balsojuma bija gan viņa, gan Zatlera ievēlēšanas gadījumā.

Bērziņš arī pastāstīja, ka pēc ievēlēšanas un tautas protestiem pie Saeimas sajūtas bija dažādas, un ceturtdien vakarā viņš mēģināja "sabalansēt nervu sistēmu", palasīja kaut ko interesantu, lai "druscīt' nomierinātos".

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskajai komisijai nodoti izskatīšanai Valda Zatlera iesniegtā likumdošanas iniciatīva par grozījumiem Satversmē, paplašinot valsts pirmās personas pilnvaras. Tajā nav ierosinājuma par tautas vēlētu prezidentu, taču motivācijas vēstules noslēgumā Zatlers aicina parlamentu sākt diskusiju par šo ideju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!