Jau pusgadu daudzos braucējus pa Ventspils—Rīgas lielceļu vairs nesagaida un nepavada uz rajona robežas uzstādītā simboliskā zīme — betona pamatnē iemūrēts enkurs ar uzrakstu “Ventspils rajons”. Izbrīnu rada fakts, ka vēl līdz šim laikam tā skaidri nav nolemts, kas būs sabojātās zīmes vietā, bet tikai idejas līmenī runāts par rajona kartes uzstādīšanu ceļmalā pie bijušā Usmas veikala, kur jau vairākus gadus ceļ degvielas uzpildes staciju.
Vairāk nekā 20 gadus stāvošajai Ventspils rajona robežzīmei pagājušā gada rudenī uzbrauca kravas automašīna. Kā informēja Latvijas autoceļu direkcijas Ventspils nodaļas vadītājs Kaspars Ķēniņš, firma, kurai pieder transporta līdzeklis, par nodarīto skādi samaksās 1000 latu. Ar šo naudu pietiktu vecās zīmes atjaunošanai vai jaunas uzstādīšanai. Taču autoceļu direkcijas amatpersona pagaidām nezinot, kā rīkoties, jo neesot skaidri zināms, ko vēlas rajona padome.

K.Ķēniņš sacīja, ka atjaunot zīmi iepriekšējā izskatā nebūtu problēmu, jo enkurs ir vesels un atrodas pie ceļiniekiem. Viņam bijusi saruna ar rajona padomes izpilddirektoru Daini Valdmani, kurš teicis, ka pagaidām neko darīt nevajagot, jo nav zināms, kas notiks pašvaldību reformas rezultātā. Varbūt Ventspils rajona vietā būšot jāliek uzraksts Ugāles novads.

Rajona pašvaldības amatpersonas šaubās, vai sabojāto zīmi vajadzētu atjaunot iepriekšējā izskatā. Pirmkārt, enkurs it kā neesot rajona, bet gan Ventspils pilsētas simbols. Otrkārt, iemesls ir jau minētā reforma. Ja pēc pāris gadiem Ventspils rajons kā tāds vairs nepastāvēs, atkal nāksies tērēt līdzekļus un gādāt citu zīmi. Tā domā VB aptaujātie Ventspils rajona padomes priekšsēdētājs Māris Dadzis un Usmas pagasta padomes priekšsēdētājs Gendrihs Šķesters, kura vadītā pagasta administratīvā robeža šajā gadījumā sakrīt ar rajona robežu. Viņi savā starpā šo jautājumu apsprieduši un vienojušies, ka veco zīmi neatjaunos, bet rajona robežas tuvumā ceļmalā uzstādīs lielu Ventspils rajona karti, kurā atzīmēti galvenie apskates objekti, pagastu centri un ceļi. Tādas kartes, viņuprāt, būtu uzstādāmas pie katra ceļa, iebraucot Ventspils rajonā no Rīgas, Kuldīgas un Kolkas puses.

Pašvaldību vadītāji uzskata, ka uz Rīgas ceļa piemērotākā vieta rajona kartei būtu pie bijušā Usmas veikala, kur tagad ceļ degvielas uzpildes staciju. Uz jautājumu, cik ilgi jāgaida, līdz karte ceļmalā parādīsies, G. Šķesters minēja mēnesi — pusotru, jo kartes izgatavošana prasa zināmu laiku. Tikai jārēķinās, ka tad jau būs vasaras, un līdz ar to arī tūrisma sezonas vidus. Rodas pamatota iebilde, vai šo jautājumu nevajadzēja atrisināt krietni ātrāk. Tas ir arī rajona prestiža jautājums. Jo vairāk tāpēc, ka, braucot, piemēram, no Rīgas uz Ventspili, redzamas Tukuma un Talsu rajonu, Kandavas novada un pat mazā Pūres pagasta norādes. Nav tikai Ventspils rajona. Izbrīnu rada M.Dadža sacītais, ka jautājums par rajona zīmes atjaunošanu vai jaunas uzstādīšanu rajona padomes sēdē nav skatīts un tas arī, viņaprāt, nebūtu sēdes jautājums.

Varbūt, ka sēdes jautājums tas arī nav, taču galvenais, ka norādes par Ventspils rajonu arī nav. Rajona vizītkarte uz galvenā ceļa tomēr varētu būt rajona padomes sēdes jautājums. Vai tiešām pagastu vadītājiem, kas arī ir padomes locekļi, ik reizi, redzot ceļmalā šo rajonu apkaunojošo betona pamatni, tas neienāk prātā? Vai arī pārējie piekrīt Dadža un Šķestera viedoklim, ka vecajā vietā nekādas norādes vairs nav vajadzīgas? Vai varbūt viņiem viss vienalga?

Amatpersonām patīk daudz runāt par tūrisma attīstību, tūrisma veicināšanu utt., bet vai norādes uz ceļiem nav pati pirmā lieta, pēc kuras vadās tūristi? Tādām vajadzētu būt ne tikai pie rajona robežas, bet pie katra pagasta robežas (kā tas ir Jūrkalnē). Nekādi milzu līdzekļi tam arī nav nepieciešami. Aizbildināšanās ar neskaidro nākotni un administratīvi teritoriālo reformu šajā jautājumā ir nevietā. Ja kādreiz arī kādā administratīvā centrā nesēdēs vēlēts priekšnieks, tas nenozīmē, ka izzudīs šīs teritorijas nosaukums un tajā apskatāmie kultūrvēsturiskie objekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!