Foto: Publicitātes foto
Rūtains sarkanas krāsas sarafāns un balta blūzīte, zaļa trikotāžas vestīte un rūtains tauriņš. Glītās skolas formās tērpti bērni šogad mācību gaitas uzsāks ap 60 mācību iestādēs visā Latvijā. Ne vien privātajās un prestižajās, arī mazās reģionu skolās.

Kad Gunda Benefelde 2010.gadā aizsāka projektu "www.skolasforma.lv" un mācību iestādēm piedāvāja iegādāties dizainera radītas skolas formas, gribētāju bija nedaudz. Taču pašlaik viņas vadībā unificēti formas tērpi tapuši teju 40 mācību iestādēm visā Latvijā. Pie tam interese par skolas formām aug.

"Parasti skolas formas ieviest rosina vecāki. No idejas līdz reālam rezultātam gan ir veicams milzīgs un darbietilpīgs solis. Jāveic vecāku aptauja, mammām un tētiem jāvienojas par topošās formas logo un dizainu, kā arī par tās ražotāju," atklāj Gunda. Skolas formu biznesu viņa uzsāka būdama dedzīga vienota tērpa aizstāve. Kā trīs bērnu māmiņa viņa vēlējās, lai atvases skolā varētu justies gan fiziski, gan emocionāli droši.

Gunda norāda, ka skolas formas, pirmkārt, jau kalpo kā atpazīstamības zīme, tādējādi novērš iespējamību, ka skolā varētu iemaldīties un bērnus apdraudēt nepiederoši vienaudži. Speciāls skolas tērps vecākiem dod iespēju arī ieekonomēt. Bērnam tas kalpos vairākus gadus, bet vēlāk formu varēs nēsāt māsas vai brāļi. Taču būtiskākā vienota tērpa priekšrocība, Gundasprāt, ir tā, ka forma veicina kopības sajūtu bērnu vidū un ļauj spēcīgāk izjust piederību savai mācību iestādei.

Vairākums mācību iestāžu kā galveno tērpa sastāvdaļu bieži izvēlas trikotāžas vestīti skolas logo pieskaņotās krāsās ar izšūtu logo. Gunda norāda, ka vestīte ir vispraktiskākā skolas formas sastāvdaļa. Tai nav piedurkņu, kas var palikt par īsām, tāpēc valkājama vairākus gadus.

Netrūkst arī skolu, kur vecāki izvēlas "pilnu komplektu" – formas tērpu ikdienai, svētkiem un sportam. Meitenēm tiek pašūti faltēti svārki vai sarafāni, baltas blūzītes, polo krekli, zēniem – vestes, jakas un džemperi, polo krekli, kā arī taurenītis un kaklasaite. Tāpat arī virkne pieskaņotu aksesuāru abiem dzimumiem - brošas un apkaklītes, getras un legingi, šallītes un cepures. Sporta nodarbībām top īpašais formas tērps ar izšūtu skolas logo. Vidēji viena šāda kārta bērnam izmaksā ap 200 eiro.

Skolas tērpu cenas ir galvenais iemesls, ko vecāki min kā pretargumentu vienota tērpa ieviešanai savu bērnu skolās. Vecāki arī karsti iebilst pret ierobežotajām iespējām vecākiem individuāli izvēlēties apģērba gabalus, kas viņu bērniem piemērotāki un labāk patīk.

Sevišķi aktīvi protestē meiteņu māmiņas, uzsverot, ka pašlaik Latvijas skolās ieviestajās skolas formās meitenēm tērpā dominē vien sarafāni un svārki, bet nav iespējas pašūt bikses. Vecāki arī lēš - ja reiz galvenais formas uzdevums ir raisīt lepnumu par savu skolu, kāpēc gan nevarētu kā skolas formu ieviest vien atsevišķu elementus, piemēram, lakatiņu ar skolas logo? "Ja forma ir tāda, kas patiešām raisa piederības sajūtu skolai, turklāt ir arī ērta, es to atbalstu. Bet, ja tā sāk traucēt, proti, meitenēm uzspiež vilkt svārkus un zēniem buktētas bikses, esmu kategoriski pret," viedokli pauž māmiņa  "Cālis.lv" forumā.

Nereti kādas mammas vai tēta ierosinājums skolā ieviest formu tālāk par karstām vecāku diskusijām nemaz netiek, teic Gunda. Ikvienā skolā aptuveni puse no bērnu vecākiem ir kategoriski pret formām. "Daudzi vecāki ideju par skolas tērpiem skaļi noniecina, piesaucot padomju laikus un akcentējot, ka nevēlas, lai bērniem tiktu uzspiests ģērbties vienādi," stāsta Gunda.

Gunda gan tūdaļ bilst, ka pašlaik skolas formas funkcija ir nevis padarīt bērnus "pelēkus un rociņās sadevušos", bet, gluži pretēji - skolas forma pašlaik ir iespēja mācību iestādēm un to audzēkņiem savā starpā atšķirties, justies unikāliem, kā arī lepniem par savu novadu un skolu.

Mācību iestādes, kurās ieviestas skolas formas:
Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskola
Baložu vidusskola
Balvu Valsts ģimnāzija
Biķernieku pamatskola
Dobeles Valsts ģimnāzija
Edgara Kauliņa Lielvārdes vidusskola
Gaismas tilts 97
Grobiņas ģimnāzija
Gulbenes novada valsts ģimnāzija
Ilūkstes 1. vidusskola
Jelgavas 4.vidusskola
Ķekavas vidusskola
Liepājas A. Puškina 2. vidusskola
Liepājas Katoļu pamatskola
Līvānu 1. vidusskola
Madonas pilsētas 2.vidusskola
Madonas Valsts ģimnāzija
Mārupes pamatskola
Mārupes vidusskola
Ogresgala pamatskola
Olaines 2.vidusskola
Ozolnieku vidusskola
PPII "Mazulītis Rū"
Privātā sākumskola "Montessori"
Privātsākumskola "Varavīksne"
Pūres pamatskola
Puzes pamatskola
Rīgas 6. vidusskola
Rīgas 7. pamatskola
Rīgas 11. Andreja Pumpura pamatskola
Rīgas 25.vidusskola
Rīgas 40.vidusskola
Rīgas 65.vidusskola
Rīgas 71.vidusskola
Rīgas 84.vidusskola
Rīgas 96.vidusskola
Rīgas Daugavgrīvas vidusskola
Rīgas Hanzas vidusskola
Rīgas Igauņu pamatskola
Rīgas Ostvalda vidusskola
Rīgas pamatskola "Rīdze"
Rīgas Purvciema vidusskola
Rīgas Rīnūžu vidusskola
Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskola
Rīgas universālā vidusskola
Salaspils 1. vidusskola
Salaspils 2.vidusskola
Smiltenes Centra vidusskola
TAURENĪTIS sākumskola
Ulbrokas vidusskola
Ventspils 5.vidusskola

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!