Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) aizliegums Aizsardzības ministrijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecībai slēgt līgumu ar SIA "Sumata" par kuģu degvielas piegādi var apdraudēt Jūras spēku funkcijas Kurzemes piekrastē, atzina NBS preses virsniece Agnija Štrausa.

Viņa apliecināja, ka Liepājā un Ventspilī Jūras spēku kuģiem patlaban degvielas ir tikai tik, cik kuģu tvertnēs. Ja rastos kāda ārkārtas situācija, kuģi degvielas trūkumu dēļ nespētu veikt savas funkcijas un tiem būtu jādodas piepildīt tvertnes uz Rīgu, kas prasītu gan laiku, gan papildu degvielu un finanšu līdzekļus.

Kurzemes piekrastē ir dislocēti deviņu Jūras spēku kuģi. Piemēram, kuģis "Varonis" maksimāli var uzpildīt 58 tonnas degvielas. Vienā stundā, nobraucot 12 kilometrus, minētais kuģis patērē 96 kilogramus degvielas. Patlaban kuģi turpina patrulēšanu jūras piekrastē, taču nevarot prognozēt, cik ilgi kuģiem pietiks degvielas, kas atrodas kuģu degvielas tilpnēs.

Štrausa šodien nevarēja pateikt, kā rīkosies bruņotie spēki. Problēmas risināšanas plāns tikšot atklāts tuvākajās dienās.

Jau ziņots, ka NBS Nodrošinājuma pavēlniecība maija sākumā piemēroja sarunu procedūru kuģu un aviācijas transportlīdzekļu degvielas un kuģu eļļas iegādei.

Sūdzību par NBS Nodrošinājuma pavēlniecības rīkoto sarunu procedūru daļā par kuģu degvielas iegādi IUB šā gada 2.jūnijā iesniedza SIA V.Biļuka komercfirma "Evija" ("Evija").

Uzņēmums norādīja, ka saskaņā ar uzaicinājumu uz sarunu procedūru NBS iepirkuma komisijas norādītajai kontaktpersonai bija jāsaskaņo ar pretendentiem sarunu norises laiks, taču "Evija" uz sarunām netika uzaicināta un sarunas ar uzņēmumu netika rīkotas.

"Evija" uzskata, ka tādējādi saruna procedūra ir rīkota, neievērojot likumu par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām, kas paredz iepirkuma komisijai rīkot sarunas ar kandidātiem.

"Evija" lūdza IUB izvērtēt NBS rīkotās sarunu procedūras likumību un pārbaudīt, vai pasūtītājs, kā iepirkuma metodi piemērojot sarunu procedūru, ir ievērojis likumu un vai sarunu procedūra bija saskaņota ar IUB.

NBS nodrošinājuma pavēlniecības pārstāvji "Evijas" iesniegto sūdzību neatzina, paskaidrojot, ka sarunas ar pretendentiem steidzamības dēļ nenotika klātienē, bet gan rakstveidā.

Izvērtējot piedāvājumus un sarakstes laikā saņemto informāciju, NBS Nodrošinājuma pavēlniecības iepirkuma komisija konstatēja, ka visi iesniegtie piedāvājumi atbilst izvirzītajām prasībām, tādējādi par uzvarētāju atzīts piemērotākais piedāvājums ar zemāko cenu.

"Evijas" iesniegto sūdzību IUB atzina par daļēji pamatotu.

Biroja sūdzību izskatīšanas komisija konstatēja, ka 2005.gada 2.maijā IUB deva atļauju rīkot sarunu procedūru saskaņā ar likumu, kas paredz, ka iepirkuma komisija var piemērot sarunu procedūru, ja no pasūtītāja gribas neatkarīgu ārkārtas apstākļu dēļ ir radusies steidzamības situācija un pasūtītājs nevar ievērot konkursam noteikto piedāvājumu iesniegšanas termiņu un par to lēmis arī Ministru kabinets.

NBS uzaicinājumus piedalīties sarunu procedūrā nosūtīja SIA "Neste Latvija", SIA "Lukoil-Baltija R", "Evijai" un SIA "Sumata". Piedāvājumus visai sarunu procedūrai bija iesniegusi "Neste Latvija", "Evija" un "Sumata".

IUB konstatēja, ka 26.maijā iepirkuma komisija bija izvērtējusi visu pretendentu sniegtās atbildes uz iepirkuma komisijas uzdotajiem jautājumiem, iesniegto piedāvājumu atbilstību un par piemērotāko kuģu dīzeļdegvielas piegādātāju atzinusi "Sumatu".

"Evijas" piedāvātā cena kuģu dīzeļdegvielai bijusi Ls 291 630, "Sumatas" piedāvājums bijis Ls 286 371.

IUB secinājis, ka nav izšķirošas nozīmes tam, ka sarunu procedūra noritējusi rakstveidā, tāpēc "Evijas" sūdzību IUB atzinis par nepamatotu.

Tomēr IUB secināja, ka sarunu procedūras kandidātiem nosūtītajam uzaicinājumam nav bijis pievienots paredzamā līguma projekts, taču, ņemot vērā mainīgo situāciju degvielas tirgū attiecībā uz cenām, līgumā ar sarunu procedūras uzvarētāju tiktu noteikta kārtība, kādā pieļaujamas piedāvātās cenas svārstības.

IUB arī konstatēja, ka, iesniedzot piedāvājumus, pretendentiem nebija zināmi piedāvātie nosacījumi attiecībā uz degvielas piegāžu termiņu un iespējamajām cenas pārmaiņām.

Šie līguma nosacījumi ir apspriežami sarunu procedūrā, turklāt uz visiem kandidātiem ir attiecināmi vienādi nosacījumi. Abu kandidātu - "Sumatas" un "Evijas" - iesniegtie piedāvājumi izteikti atšķirīgi, proti, nav vienādi minēti nosacījumi attiecībā uz cenām, iepirkuma komisija tos nav varējusi objektīvi salīdzināt.

IUB ieskatā, apspriežot būtiskos līguma nosacījumus, pasūtītājam ir jāizvērtē arī kandidātu iespējas izpildīt konkrētos nosacījumus.

Sūdzību izskatīšanas komisija uzskata, ka šis komisijas pieļautais pārkāpums ir novēršams, rīkojot sarunas ar tiem kandidātiem, kuri iesnieguši pieteikumus par piedalīšanos sarunu procedūrā kuģu degvielas piegādei.

Līdz ar to IUB aizliedzis slēgt iepirkuma līgumu ar sarunu procedūrā izvēlēto kandidātu - "Sumatu" - kuģu degvielas piegādei un uzdot NBS Nodrošinājuma pavēlniecībai rīkot sarunas ar kandidātiem, kas iesnieguši pieteikumus par piedalīšanos sarunu procedūrā.

Šo lēmumu mēneša laikā iespējams pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Kā ziņots, aviācijai un kuģiem nepieciešami 1 072 000 litru kuģu dīzeļdegvielas, 579 101 litrs aviācijas petrolejas un 39 000 litru aviācijas benzīna.

Vēl paredzēts iegādāties 23 tonnas dažādu marku kuģu eļļas.

Sarunu procedūra par degvielas iegādi sauszemes transportlīdzekļiem tiks piemērota atsevišķi, jo atšķiras to specifika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!