Par situācijām, kad, sniegam kūstot, tiek appludināti daudzstāvu namu augšējie dzīvokļi, kā arī kūstošā sniega dēļ tiek bojātas ēku fasādes un tiek radīti cita veida bojājumi, atbildīgi ir namu īpašnieki un apsaimniekotāji, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja aptaujāto apdrošināšanas sabiedrību pārstāvji.

Apdrošināšanas AS "If P&C Insurance" ("If"), AS "BTA" un AS "Gjensidige Baltic" pārstāvji norāda, ka to īpašuma apdrošināšanas polises nesedz zaudējumus, kas radušies no jumta nenotīrīta sniega dēļ.

"BTA" Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktora vietnieks Andris Andersons informēja, ka gadījumā, ja nenotīrīta jumta vai no lāstekām neatbrīvotu jumta malu dēļ cilvēkiem radušies zaudējumi, cietušajiem rakstveidā jāvēršas pie nama apsaimniekotāja un jāprasa, lai tas šos zaudējumus atlīdzina.

Ja nama apsaimniekotājs nereaģē uz prasību segt zaudējumus, cietušajiem būtu jāinformē pašvaldības policija. Tas pats būtu jādara preventīvi, ja tiek novērots, ka nama apsaimniekotājus neveic savus pienākumus, piemēram, netīra mājas jumtu.

Piemēram, "If" sedz zaudējumus par ēkas jumta pārseguma vai konstrukciju bojājumu, ko izraisījusi nepārtrauktas, stipras snigšanas dēļ radusies sniega sega, ja bojājums noticis snigšanas laikā vai tūlīt pēc snigšanas un attiecīgie metereoloģiskie apstākļi fiksēti kompetentās valsts institūcijās. Savukārt par jumta bojājumiem, kas radušies, laikus neattīrot to no sniega segas, atbildīgs esot nama īpašnieks un apsaimniekotājs.

"Visbiežākās sekas jumta neattīrīšanai no sniega segas ir bojātas notekas, kā dēļ sniegs kūstot nenotek pa tām, bet gar mājas sienu, to bojājot. Strauji kūstošs sniegs var būt izaicinājums daudzdzīvokļu mājām ar plakaniem jumtiem, kā arī mājām, kurām jumtu konstrukcijas ir novecojušas," skaidro "If" atlīdzību centra vadītāja Iluta Šķipsna

Arī "Gjensidige Baltic" Īpašumu nodaļas vadītāja Maija Braķe norāda, ka, sniegam kūstot, ūdens iekļūšana telpās caur nesalabotu jumtu vai laikus no sniega nenotīrītu jumtu nav uzskatāms par apdrošināšanas gadījumu un atlīdzība par to netiek maksāta.

Piemēram, Šķipsna stāsta, ka šogad četras reizes pieaudzis to pieteikumu skaits, kad nenotīrīta sniega dēļ tiek bojāts īpašums, bet BTA" Klientu apkalpošanas dienests saņem aptuveni 100 zvanu dienā par šāda veida bojājumiem.

"BTA" prognozē, ka, turpinoties atkusnim, šādu zvanu un iesniegumu ar katru dienu būs arvien vairāk. Lai pasargātu savu īpašumu no sniega kušanas izraisītiem bojājumiem, apdrošinātāji aicina vērsieties pie sava namu apsaimniekotāja ar lūgumu notīrīt jumtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!