Ar valsts institūcijas darbību saistīto risku neapzināšana un nenovērtēšana, neefektīvu funkciju veikšana vai izpilde, nekontrolēta ierēdņu un valsts iestāžu darbinieku uzdevumu un atbildības sadale, nepietiekama informācijas aizsardzības nodrošināšana ir valsts pārvaldē pastāvošās problēmas, kuru risināšanai ir nepieciešams pārvērtēt valsts pārvaldes iekšējās kontroles sistēmu, otrdien atzina valdība.

Finanšu ministrijas dokumentos valdībai norādīts, ka 23% iekšējā audita struktūrvienībās ir tikai viens auditors, līdz ar to nav nodrošināta atbilstoša darba izpildes un kvalitātes uzraudzība un gada laikā ir veikts tikai viens līdz trīs auditi.

Tāpat iekšējā audita metodika nav elastīga attiecībā uz iestādes vajadzībām un to piemēro tikai formāli. "Audita procesa dokumentēšana ir apjomīga un konstatētie trūkumi var būt nenozīmīgi, vienlaikus, tie reizēm nešķiet aktuāli institūciju vadītājiem, kuri saskata pavisam citus riskus, kā rezultātā audita ieteikumam nesaskata būtību," norāda ministrija. "Papildus tam, ne vienmēr auditori analizē audita izmaksu samērīgumu ar rezultātiem, vienlaikus nepietiekami izmanto iespējas datu efektīvākai apstrādei," uzsver ministrija.

Kopumā situācijas uzlabošanai ir vajadzīgs pilnveidot tiesisko vidi institūciju administrācijas pārvaldībā, uzlabot vadītāju kompetenci, kā arī palielināt pašu auditoru kvalifikāciju un mainīt auditu metodiku.

Tādā veidā ministri, kā arī Finanšu ministrija cer novērst ļaunprātīgu vai nelietderīgu valsts resursu izmantošanu un stimulēt to izlietošanu noteiktajiem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!