Ūdens līmeņa celšanās dēļ Lielupē un Svētē applūduši vairāki Jelgavas nomales ceļi pie psihiatriskās slimnīcas "Ģintermuiža", informēja Jelgavas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) komandieris Plūdu ārkārtas situācijas operatīvās komitejas priekšsēdētājs Aldis Feldmanis. Applūduši arī Būriņu, Vītolu, Miezītes un citi mazāki ceļi pie Svētes upes.
Savukārt Līvbērzes pagastā VUGD darbinieki no ledus atbrīvojuši Svētes pietekas slūžas, lai neapplūstu pagasta dārzkopības sabiedrības "Grīva- 1" un "Grīva- 2". Līvbērzes pagasta pašvaldība piedāvājusi to ēku iedzīvotājiem, kuru pievedceļi pie mājām ir applūduši, evakuēties uz vietējo bērnudārzu. Pagaidām neviens nav izteicis vēlēšanos uz laiku pārcelties.

Aizvadītās diennakts laikā, neraugoties uz stipro vēju, Lielupē ūdens līmenis nav strauji cēlies. Visaugstāk Lielupē ūdens līmenis ir cēlies Staļģenē, un tas ir par 396 centimetriem augstāks par jūras līmeni. Jelgavā Lielupes ūdens līmenis ir augtāks par 219 centimetriem par parasto. Jelgavas centram applūšana draud, ja upes ūdens līmenis paceļas virs 250 centimetriem.

"Jelgavas rajona iedzīvotāji ir pieraduši pie plūdiem un laicīgi zina, kā jārīkojas, lai pasargātu sevi un savu mantību no applūšanas," teica Feldmanis. 29.janvārī ledus Lielupē izgāja pie Svētes, pie Jelgavas ir izveidojies lāsmenis - lieli caurumi ledū, bet lielākajā upes teces daļā ledus ir zem ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!