Foto: Shutterstock
Šogad aprīlī ar difteriju saslimuši trīs cilvēki, kas ir vairāk nekā pērn visa gada laikā, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati.

Pirmajos trīs gada mēnešos difterijas gadījumi netika reģistrēti, savukārt aprīlī saslima trīs pieaugušie, kas nebija vakcinēti pret difteriju. Šīs slimības izraisītāja nēsāšana atklāta diviem vakcinētiem bērniem.

Pērn tika reģistrēti divi saslimšanas gadījumi ar difteriju pieaugušajiem.

LIC speciālisti atgādina, ka difterija ir lipīga un bīstama infekcijas slimība, ko izraisa baktērija. Par saslimšanu liecina paaugstināta ķermeņa temperatūra, līdz 38-39 grādiem, nespēks, kakla sāpes, klepus, balss aizsmakums, apgrūtināta elpošana, galvassāpes, apetītes trūkums.

Tālākais slimnieka stāvoklis lielā mērā atkarīgs no tā, kur difterijas radītie aplikumi izveidojas un cik smaga ir slimības gaita. Aplikumi var veidoties degunā, uz mandelēm, rīklē, balsenē vai vienlaicīgi vairākās vietās. Bīstamas ir visas formas, tomēr, ja slimība skar balseni, ārstēšanai ir jābūt savlaicīgai un adekvātai. Apkārtējos audos novēro tūsku, kas vēl vairāk var apgrūtināt elpošanu. Reti, bet iespējama ir arī difterijas acu, ādas un dzimumorgānu forma.

Infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju, bet ir difterijas baktērijas nēsātājs. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai difterijas izraisītāja nēsātājs.

No saslimšanas ar difteriju pasargā tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija pret difteriju. Bērniem vakcināciju pret difteriju veic divu, četru, sešu un 12-15 mēnešu vecumā, bet pēc tam - 7 un 14 gadu vecumā. Tomēr imunitāte nesaglabājas visu mūžu, un revakcināciju ieteicams veikt ik pēc pieciem gadiem.

Pieaugušajiem, kas pret difteriju nav potēti, jāsaņem trīs vakcīnas. Pēc pirmās potes jāpaiet pusotram mēnesim, tad jāsaņem otrā pote. Trešā vakcīna jāsaņem pēc sešiem mēnešiem. Arī pieaugušie vakcināciju pret difteriju var saņemt bez maksas pie sava ģimenes ārsta vai ārsta norādītā vakcinācijas kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!