Foto: Shutterstock

Aprīļa vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,8oC, kas ir 2,1oC virs mēneša normas, kopā ar pagājušā gada aprīli esot 3. siltākajam novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Mēneša minimālā gaisa temperatūra -7,9oC tika novērota 2. aprīlī Mērsragā, bet maksimālā gaisa temperatūra +27,0oC – 27. aprīlī Liepājā un Pāvilostā, kas ir arī jauns Latvijas 27. aprīļa un Liepājas aprīļa mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords. Kopumā aprīlī tika pārspēti Latvijas 27. aprīļa, trīs mēneša un 34 diennakts maksimālās gaisa temperatūras rekordi, kā arī viens diennakts minimālās gaisa temperatūras rekords, bet atkārtots tika viens mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords un viens diennakts minimālās gaisa temperatūras rekords.

Kopējais nokrišņu daudzums Latvijā aprīlī bija 3,0 mm, kas ir 91% zem mēneša normas (34,0 mm), kļūstot par sausāko aprīļa mēnesi novērojumu vēsturē (kopš 1924. gada). Visvairāk nokrišņu bija Siguldā – 9,5 mm, bet Rēzeknē un Zīlānos nokrišņu daudzums nesasniedza 0,1 mm. Vidēji Latvijā aprīlī bija 0,8 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz 1 mm. Visvairāk šādu diennakšu bija Siguldā, Stendē, Ventspilī, Vičakos un Zosēnos – divas diennaktis, bet vispār šādu diennakšu nebija 11 novērojumu stacijās.

Kopējais saules spīdēšanas ilgums aprīlī vidēji Latvijā bija 311 stundas. Visvairāk saule spīdēja Rīgā – 327 stundas, bet vismazāk – Daugavpilī (283 stundas).

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā aprīlī bija 55% – no 47% Rēzeknē līdz 74% Kolkā.

Visstiprākās vēja brāzmas (19,6 m/s) tika novērotas 9. aprīlī Ventspilī.

Avots: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!