Foto: DELFI
Namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Jauna Vide.lv", kuram tiesā ierosināts tiesiskās aizsardzības process, radījis problēmas daudzu apsaimniekoto namu iedzīvotājiem, nenorēķinoties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem. Līdz ar to namu iedzīvotāji atsakās no šī apsaimniekotāja un pāriet pie cita apsaimniekotāja.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās SIA "Lursoft" datiem "Jauna Vide.lv" iepriekšējie īpašnieki līdz 2011.gada augustam bija SIA "Audits KSA", kuras tagadējais nosaukums ir "House Office". "House Office" īpašnieki ir Jānis Stērninieks un Normunds Apinis, kuri ir bijuši arī cita apsaimniekošanas uzņēmuma "Māju serviss KSA" (vēlāk AS "Māju apsaimniekošana") īpašnieki. "Māju apsaimniekošanai" 2011.gada oktobrī pasludināts maksātnespējas process.

No "Jauna Vide.lv" darbībām cietuši dzīvojamās ēkas Rīgā, Viestura prospektā 75, iedzīvotāji. Šīs mājas iedzīvotāju sašutums ir vēl jo lielāks, jo šādā situācijā, kad apsaimniekotāja krāpniecisku darbību dēļ cieš nevainīgi un godprātīgi maksātāji, ir jau trešo reizi.

Nama iedzīvotāji pastāstīja, ka pirmo reizi ar apsaimniekotāja - "Māju servisa KSA" - negodprātīgu rīcību un sekojošu "Rīgas siltuma" amatpersonu ignoranci saskārušies 2008.gadā, kad viena dzīvokļa nenomaksātu parādu dēļ ēkai atslēgts siltais ūdens. Pēc skaļa publiska skandāla siltuma piegāde tika atjaunota.

2010.gada nogalē "Māju serviss KSA" atteicās no savu namu apsaimniekošanas, citiem apsaimniekotājiem pārņemot ēkas. Ēkas Viestura prospektā 75 iedzīvotāji informēja, ka pārņemšanas brīdī "pazudis" ēkas apsaimniekošanas fonds, bet par to ēkas iedzīvotāji nav skumuši, esot priecīgi, ka vismaz kāds ir gatavs pārņemt māju ar joprojām nenomaksātiem parādiem - ēkā ir pāris banku pārņemtu dzīvokļu ar iepriekšējo īpašnieku atstātiem parādiem.

Līdz 2012.gada rudenim viss bijis kārtībā, bet, sākoties ziemai, iedzīvotāju uzmanību piesaistījis "Rīgas siltuma" brīdinājums par parādiem. Apsaimniekotājs "Jauna Vide.lv" apgalvojis, ka viss tiek maksāts, un viss ir kārtībā. Kad šāds brīdinājums atkārtojies un vēstuli atsūtījis arī "Rīgas ūdens", iedzīvotāju pacietības mērs bijis pilns.

Rūgtās pieredzes mācīti, iedzīvotāji nekavējoties uz tikšanos izsauca "Jauna Vide.lv" vadību. Uz tikšanos ieradies ne tikai mājas pārvaldnieks, bet arī "Jauna Vide.lv" vadītājs Juris Mačtams, kuri rādījuši dokumentus, kas it kā apliecinājuši parādu nomaksu. Jau pēc tam iedzīvotāji secinājuši, ka "Jauna Vide.lv" pārstāvji rīkojušies kā prasti krāpnieki un šos dokumentus noviltojuši. Iedzīvotāji noticējuši un nomaksājuši kārtējo rēķinu. Taču nedienas ar pakalpojumu piegādātājiem turpinājušās un jau drīz brīdinājuma vēstulēm sekojusi arī aktīva rīcība – sākumā ēkai uz brīdi atslēgta elektrība, bet pirmdien, 18.februārī, "Rīgas siltums" noslēdzis siltumu.

Ēkas Viestura prospektā 75 parāds ir vairāki tūkstoši latu, tostarp apsaimniekotājs nav kārtojis maksājumus par siltumu, kā arī daļēji par ūdeni, elektrību un apsardzi. Zināms, ka par siltumu parāds sasniedzis gandrīz 6300 latus, un maksāts nav kopš septembra. Savukārt par ūdeni apsaimniekotājs palicis parādā gandrīz 1200 latus.

Ēkas iedzīvotāji norāda, ka minētā nauda iekasēta no iedzīvotājiem, bet tālāk nav pārskaitīta, tātad ļaunprātīgi izkrāpta.

"Neizpratni rada tas, ka šāda situācija atkārtojas katru gadu ar dažādām mājām, bet amatpersonas nesteidz to risināt. Acīmredzot daudz labāku publicitāti var gūt, nevis risinot reālas iedzīvotāju problēmas, bet ceļot "gaismas pilis". Esam zaudējuši cerību, ka kādreiz māju apsaimniekošanas sistēma būs sakārtota, un mūsu pēdējā iespēja ir Rīgas namu apsaimniekošanas uzņēmums "Rīgas namu pārvaldnieks"," saka ēkas iedzīvotājs Jānis.

Nama Viestura prospektā 75 iedzīvotāji patlaban kārto formalitātes, lai pārietu pie "Rīgas namu pārvaldnieka", un ļoti cer, ka jau tuvākajā laikā siltuma piegāde ēkai tiks atjaunota.

"Ja pakalpojumu sniedzēji ar tādu pašu enerģiju, kā gatavi atslēgt parādus uzkrājušās mājas, būtu gatavi sakārtot sistēmu un ieviest visās Latvijas pilsētās, izņemot Rīgu un Ventspili, izmantoto sistēmu, ka iedzīvotāji maksā pa tiešo pakalpojuma piegādātājam, nevis starpniekam - apsaimniekotājam -, visas problēmas pazustu vienā mirklī. Taču, šķiet, šis haoss ir kādam ļoti izdevīgs," saka Jānis.

Iedzīvotāju sašutumu rosinājis arī tas, ka "Jauna Vide.lv" amatpersonas - bijušie ēkas pārvaldnieki - sarunās ar iedzīvotājiem nemaz neslēpj, ka varētu samaksāt parādus un panākt siltuma piegādes atjaunošanu, taču ar vienu nosacījumu. Ēkai jāpāriet apsaimniekošanā pie viņu ieteiktajiem uzņēmējiem - apsaimniekošanas uzņēmumam, kura vadībā būs tie paši cilvēki, kuri strādāja "Jauna Vide.lv". Ja ēka nepāries apsaimniekošanā pie "pareizā" uzņēmuma, būšot problēmas.

Viestura prospekta 75 nama iedzīvotāji ir neizpratnē, kāpēc šādi cilvēki joprojām atrodas šajā biznesā un nav aizturēti par krāpšanu. Pēc visa spriežot, šāda shēma izmantota regulāri, un vairāku avotu sniegtā informācija liecina, ka "Jauna Vide.lv" darbojušās personas, kas savulaik bijušas saistītas ar "Māju servisu KSA", piemēram, "Jauna Vide.lv" klientu daļas vadītājs Māris Antošuks iepriekš ir bijis "Māju serviss KSA" valdes loceklis.

Šīs pašas personas, visticamāk, turpinās strādāt šajā tirgū, mānīt un apkrāpt cilvēkus, brīdina sašutušie ēkas iedzīvotāji, aicinot situācijai uzmanību pievērst policiju un atbildīgās institūcijas.

AS "Rīgas siltums" valdes locekle Birute Krūze biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka situācija Viestura prospektā 75 ir neadekvāta, jo mājas apsaimniekotājs nav apmaksājis ne santīmu par septembri, oktobri, novembri, decembri, janvāri.

Uzņēmums vairākkārtīgi gan telefoniski, gan rakstiski ir aicinājis ēkas apsaimniekotāju norēķināties par patērēto siltumenerģiju, taču uzņēmums kopš apkures sezonas sākuma nav piedāvājis nekādus risinājumus parādsaistību nokārtošanai. "Kopā esam nosūtījuši vairākas vēstules, nemaz neuzskaitot telefonsarunas," norāda Krūze.

"Rīgas siltums" norāda, ka jau vairākus gadus tas praktizē informatīvu vēstuļu sūtīšanu par uzkrātajiem parādiem arī dzīvokļu īpašniekiem, lai viņi varētu sekot līdzi apsaimniekotāju darbam. Arī šajā gadījumā tika nosūtītas vairākas vēstules dzīvokļu īpašniekiem, taču intereses no iedzīvotāju puses nav bijis.

Šā gada 20.februārī iestājoties apmaksas termiņam janvāra rēķiniem, kopējais parāds par apkuri Rīgas pilsētā sasniegs vairāk nekā 30 miljonus latu, un tas uzņēmumam ir apjomīgs finansiāls slogs, norādīja Krūze.

"Mums ir svarīgs katrs nomaksāt lats par piegādāto siltumu. Mēs finansiāli nevaram atļauties turpināt kreditēt ilgstošus nemaksātājus, negodīgi izturoties pret pārējiem, kuri, neraugoties uz sarežģīto finansiālo situāciju, norēķinās par piegādāto siltumu," norāda Krūze.

Kompānija arī piebilst, ka apsaimniekotājiem ir līgumattiecības ar "Rīgas siltumu" par siltumenerģijas piegādi un lietošanu, bet par saņemto pakalpojumu jāveic samaksa atbilstoši līguma nosacījumiem.

Siltumenerģijas piegādes atslēgšanu par parādiem savukārt "Rīgas siltums" pamato ar Konkurences likumu, saskaņā ar kuru pakalpojumi jāpiegādā lietotājiem ar vienādiem nosacījumiem. "Lai uzņēmums nesaņemtu pārmetumus par apsaimniekošanas tirgus kropļošanu, tas ir spiests siltuma lietotājiem par ilgstošiem parādiem atslēgt siltumenerģijas padevi," norāda uzņēmums.

Lai atjaunotu siltumapgādi, Viestura prospekta 75 iedzīvotājiem jāizvēlas jauns apsaimniekotājs, paredzot siltuma parādu apmaksas grafiku, informēja "Rīgas siltums".

Cita nama iedzīvotājiem nopietnas problēmas ar "Jauna Vide.lv" radās 2012.gada decembrī, kad Dzirnavu ielas 18 mājas iedzīvotāji saņēma brīdinājumus no pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" un "Rīgas siltums", ka par saņemtajiem pakalpojumiem nav veikti norēķini.

Lai gan iedzīvotāji rēķinus apsaimniekotājam "Jauna Vide.lv" apmaksāja, izrādījās, ka firma par pakalpojumiem nenorēķinās. Kāpēc apsaimniekotājs tā rīkojas, biedrības valdes pārstāvjiem "Jauna Vide.lv" īpašnieks Mačtams nespēja paskaidrot. Patlaban nenokārtotās saistības par oktobri, novembri, decembri un janvāri ar "Rīgas siltumu" Dzirnavu ielas 18 dzīvokļu īpašniekiem ir 5012,52 lati, parāds par ūdeni - 889,39 lati. Savukārt "Jauna Vide.lv" biedrībai nav pārskaitījusi apmēram 2500 latu no remonta uzkrājuma fonda līdzekļiem.

Decembra vidū biedrība "Rīga-Dzirnavu18", kurā ir apvienojušies Dzirnavu ielas 18 dzīvokļu īpašnieki, nolēma, ka mainīs apsaimniekotāju un no 1.februāra pāries pie cita apsaimniekotāja. Lai gan Mačtams solīja visus dokumentus atdot, tas patlaban nenotiek - viņš nav sazvanāms, un viņu nevar satikt arī ofisā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja biedrības "Rīga-Dzirnavu18" pārstāvji.

"Jauna Vide.lv" apsaimniekoja arī divus namus Mārupē, Lielajā ielā. Iepriekš sūdzību nebija, problēmas sākās pirms gadiem trim, kad mainījās apsaimniekotāja īpašnieki, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja namu iedzīvotāji.

Pagājušā gada oktobrī "Jauna Vide.lv" piedāvāja, lai īpašnieki samaksā apkures avansu, lai varētu norēķināties ar "Latvijas Gāzi". Iedzīvotāji samaksāja, bet pēc mēneša atklājās, ka maksājumi vispār nenonāk līdz "Latvijas Gāzei", un abu māju kopējais parāds ir 21 000 latu.

Namu iedzīvotāji sāka katras mājas biedrības veidošanu, paralēli uzrunājot citus apsaimniekotājus. Labākais piedāvājums bija "RBSSKALS Serviss", kurš pēc vairākām vētrainām iedzīvotāju sapulcēm ar 1.februāri pārņēma apsaimniekošanu.

"Joprojām saglabājusies problēma - ko darīt ar parādu "Latvijas Gāzei", lai "Latvijas Gāze" pēc apkures sezonas beigām nepārtrauc gāzes piegādi un noslēgtu līgumu ar jauno apsaimniekotāju. Izeja - visiem samest naudu un parādu nomaksāt - sanāk apmēram 102 lati no dzīvokļa. Ja tā, tad "Jauna Vide.lv" tiks atbrīvota no parāda pret "Latvijas Gāzi". Jā, sāpīgi un nav taisnīgi. Bet paši esam vainīgi, ka jau laicīgi, kad parādījās pirmie signāli par to visu, nedibinājām dzīvokļu īpašnieku biedrību un jau kā biedrība nevērsāmies pret mūsu kaimiņiem-nemaksātājiem," norādīja nama iedzīvotāja.

Ar "Jauna Vide.lv" īpašnieku un vadītāju Mačtamu biznesa portālam "Nozare.lv" nav izdevies sazināties.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā 30.janvārī ierosināts namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Jauna Vide.lv" tiesiskās aizsardzības process, liecina informācija Maksātnespējas reģistrā.

Saskaņā ar Maksātnespējas likumu tagad uzņēmumam ir nosakāms divu mēnešu termiņš tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem. Apstiprinātais plāns ir jāiesniedz tiesā apstiprināšanai. Plāns ar kreditoriem ir jāsaskaņo līdz 30.martam. Tiesas lēmums nav pārsūdzams.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Jauna Vide.lv" tika dibināts 2003.gadā. Līdz 2010.gada uzņēmuma nosaukums bija SIA "3X", bet līdz 2011.gadam - SIA "3X namu apsaimniekošana".

2011.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 104 746 lati, savukārt 2010.gadā tas bijis 1 271 275 lati. Tikmēr 2011.gadā uzņēmums strādājis ar 23 489 latu zaudējumiem, bet vēl pirms gada "Jauna Vide.lv" strādāja ar peļņu 61 263 latu apjomā.

Uzņēmuma pašreizējais īpašnieks ir Mačtams, kuram pieder visas uzņēmuma daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!