Administratīvā sloga samazināšana, funkciju dublēšanās novēršana un ministrijas pārziņā esošo iestāžu optimizācija atbilstoši tām funkcijām – šie ir galvenie mērķi un rīcības virzieni ceturtdien valdības apstiprinātajā Veselības ministrijas (VM) padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu funkciju optimizācijas plānā.

Ministrija paredz, ka, realizējot plānu, būs nodrošināts racionāls un izmaksu ziņā efektīva ministrijas iestāžu darbība.

Vēl trešdienas vakarā raidījumā „Kas notiek Latvijā?” veselības ministrs Ivars Eglītis pauda, ka šis plāns ir skarbāks un jāievieš ātrāk, nekā bija plānots agrāk. Savukārt pagājušā piektdienā preses konferencē ministrs norādīja, ka šīs reformas ir visasākās un nežēlīgākās, kādas Latvijas veselības aprūpes joma ir piedzīvojusi.

Plāns paredz pašreizējo valsts aģentūru un citu iestāžu atsevišķu funkciju pārdali citām valsts iestādēm. Proti, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) funkcijas nonāks Veselības inspekcijas un Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) pārziņā. Kopumā veselības ministra pārraudzība esošās valsts aģentūras VOAVA, SVA un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju paredzēts pārveidot par Veselības obligātās apdrošināšanas aģentūru, SVA un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju.

Tāpat paredzēts Medicīnas profesionālās izglītības centra (MPIF) funkcijas attiecībā uz rezidentiem nodot Veselības ministrijai. Tās pārziņā nonāks arī cita agrākā centra funkcija: Eiropas Struktūrfondu projekta „Veselības aprūpes un veselības veicināšanas procesā iesaistīto institūciju personāla tālākizglītība nozares ilgtspējīgai attīstībai” administrēšana, savukārt VOAVA pārņems ārstniecības personu tālākizglītības plānošana un organizēšanas un ārstniecības personu tālākizglītības procesa attīstības un kvalitātes nodrošināšanu un novērtēšanas funkcijas.

Rezidentūras finansēšanas un ārstniecības personu tālākizglītībai piešķirto valsts budžeta līdzekļu administrēšanas funkcijas turpmāk pārņems Veselības inspekcija.

Tāpat MPIF savas citus līdzšinējos pienākumus nodos SVA.

Pārmaiņas skars arī Zāļu valsts aģentūru (ZVA). Tās atsevišķas pašreizējās funkcijas pārņems SVA.

Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju valsts aģentūras funkcijas pārņems SVA, Veselības inspekcija, VM un ZVA.

Valsts aģentūru „Latvijas Medicīnas bibliotēku” ir paredzēts pievienot Rīgas Stradiņa Universitātes bibliotēkai. Ministrija uzsver, ka, apvienojot abas bibliotēkas, būs finansiāls, tehnisks, kā arī cilvēkresursu ietaupījums.

Tāpat par valsts kapitālsabiedrībām, ar mērķi optimizēt naudas plūsmu un apmaksas kārtību, ir paredzēts pārveidot vairākas pašreizējās valsts aģentūras. Kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību turpmāk strādās „Tuberkolozes un plaušu slimību aģentūra”, „Sporta medicīnas aģentūra” un „Latvijas Infektoloģijas centrs”.

Savukārt uz Zāļu cenu valsts aģentūras bāzes ministrija ir iecerējusi veidot Veselības ekonomikas aģentūru. Tā uzdevums būs nodrošināt efektīvu un caurredzamu veselības aprūpes pakalpojumu un produktu ekonomisko novērtēšanu un cenu veidošanu.

Jau vēstīts, ka valsts pārvaldes reformās VM plāno izveidot vien četras tiešas pārvaldības institūcijas.

Tieši veselības aprūpes sistēmu, kā arī izglītību un zinātni, jau aizsākušajās reformās gaida vislielākās pārmaiņas gan attiecībā uz administratīvo aparātu, gan attiecīgi uz slimnīcām un ārstniecisko personālu – to skaitu un funkcijām – un skolām un skolotājiem – arī to skaitu un funkcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!