Foto: Publicitātes foto
Ar Kokneses novada domes 2013.gada 30.janvāra lēmumu ir apstiprināta Kokneses novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija 2013.–2037.gadam un Kokneses novada attīstības programma 2013.–2019.gadam. Kokneses novada plānošanas dokumentu izstrāde tika veikta sadarbībā ar SIA "Metrum" speciālistiem Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta ietvaros, informē Kokneses novada domes pārstāvji.

Dokumentu izstrāde noritēja vairāk kā gada garumā, organizējot darba grupas, tikšanās ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem un konsultējoties ar valsts pārvaldes institūcijām. Kokneses novada teritorijas attīstības plānošanas dokumentos tiek piedāvātas gan radošas idejas turpmākajai novada attīstībai, gan arī izvirzīti konkrēti darbi, kas pašvaldībai veicami turpmāko trīs gadu laikā.

Prioritāte - esošie un potenciālie novada iedzīvotāji
Ņemot vērā pēdējo gadu demogrāfiskās situācijas negatīvās attīstības tendences, kā novada ilgtermiņa prioritāte ir noteikta esošie un potenciālie novada iedzīvotāji. Teritorijas attīstības plānošanas dokumentos noteiktās rīcības ir vērstas uz mērķi esošajiem Kokneses novada iedzīvotājiem nepamest novadu, un potenciālajiem iedzīvotājiem - radīt priekšnoteikumus izvēlēties Kokneses novadu kā savu dzīves un darba vietu. Piemērs - atšķirībā no iepriekš novada pagastos izstrādātajiem plānošanas dokumentiem, kā arī vairāku citu pašvaldību teritorijas plānojumiem, teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos noteikti atviegloti nosacījumi, kas ļauj bijušajās vasarnīcu teritorijās pie Daugavas izdalīt esošās viensētas 0,5 ha platībā, tādējādi radot priekšnoteikumus dzīvojamo māju iegādei pilsētniekiem, kas var kalpot par vasarnīcām un ar laiku - pastāvīgām dzīvesvietām.

Jāmainās pašiem, pašvaldības darbība - radoša un aktīva
Kokneses novada pašvaldība, līdz ar noteikto vīziju - VIETA, KUR LIKTENI VEIDOJAM PAŠI! - simboliski akcentē savu turpmāko darbību un atpazīstamību plašākā mērogā. Ar vārdu "likteni" tiek iezīmēts gan turpmākais attīstības ceļš, gan arī izcelta "Likteņdārza" kā novada atpazīstamības vieta Latvijas mērogā. Ar vārdiem "veidojam paši" tiek akcentēta pašvaldības gatavība aktīvi un radoši strādāt. Vārds "paši" iezīmē gan pašvaldības idejisko lomu - pašvaldība kā mūsu pašu valdība, gan arī ikviena novada iedzīvotāja un uzņēmēja lomu novada kopējā attīstībā.

Pakalpojumu koncentrācija esošajos attīstības centros
Līdz ar teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, ir noteikti četri Kokneses novada attīstības centri - Koknese, Vecbebri, Irši un Bormaņi. Kokneses novada attīstības programma nosaka pasākumus, ar kuru palīdzību stiprināt attīstības centrus, primāri ieguldot resursus jau esošajos infrastruktūras objektos. Kokneses novada attīstības programmas Rīcības un Investīciju plānā ir skaidri definēti 7 un tuvāko 3 gadu laikā darāmie darbi - izglītības iestāžu ēku renovācija, ūdensvadu un kanalizācijas tīklu izbūve, video novērošanas sistēmas ieviešana u.c.

Lielākās investīcijas - infrastruktūras attīstībai
Perspektīvā, apgūstot ES struktūrfondu līdzekļus un līdzdarbojoties valsts mēroga attīstības projektos, lielākās investīcijas novadā paredzēts ieguldīt infrastruktūras uzlabošanai - sekmējot ražošanas teritoriju attīstību, paredzēta 110 kV elektropārvades līnijas, 110/20 kV apakšstacijas un 20 kV kabeļlīnijas izbūve Kokneses ciemā, tuvinot saiknes starp pagastu centriem, paredzēta vietējā autoceļa V922 Vecbebri - Irši rekonstrukcija, uzlabojot dzīves kvalitāti blīvi apdzīvotajās vietās - plānots izveidot asfalta segumu esošajiem grants ceļiem un ielām, velotransportu gar ceļu Koknese - Irši, ielu apgaismojumu un īstenot citus projektus.

Elastīgāki noteikumi lauku teritoriju attīstībai
Līdz ar nosacījumiem Kokneses novada teritorijas plānojumā, kas ir novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas ieviešanas instruments, lauksaimniecības zemēs tiek atļauta daudzfunkcionāla izmantošana (tūrisms, derīgo izrakteņu ieguve, pārtikas pārstrāde u.tml.), tādējādi pēc iespējas zemes īpašniekus neierobežojot savā attīstībā un saimnieciskās darbības attīstības virzienus atstājot zemes pārvaldītāju, īpašnieku ziņā.

Likteņdārzs - enkura objekts tūrisma attīstībai
Kokneses novada teritorijā atrodas vairāki nacionālas nozīmes tūrisma un rekreācijas objekti - Kokneses pilsdrupas, Daugava, "Likteņdārzs", Vecbebru muiža, rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa mājas u.c., kas izvirza tūrisma jomu kā Kokneses novada ekonomikas specializāciju nacionālā mērogā. Līdz ar "Likteņdārza" izveidi, ir palielinājies novada apmeklētāju skaits. Apzinot šī objekta stratēģisko nozīmi novada turpmākajā attīstībā, Kokneses novada pašvaldība perspektīvā plāno ieguldīt resursus tūrisma sfēras attīstībai (plānots izveidot Kokneses novada Tūrisma informācijas centru tūristiem pieejamākā vietā, izbūvēt gājēju tiltu Daugavas ūdenskrātuves posmā Kokneses luterāņu baznīca - "Likteņdārzs", rekonstruēt Kokneses estrādi u.c.), tādējādi sekmējot konkurētspēju nozares attīstībai arī turpmāk.

Attīstība ar pietāti pret esošajiem dabas resursiem
Lai novērstu situāciju, ka apbūvei tiek transformētas vērtīgas lauksaimniecības un mežu zemes, kā arī notiek jaunas apbūves aktivizēšana un zemes gabalu sadalīšana ainaviski vērtīgās un ekoloģiski jūtīgās vietās (kas varētu pastiprināties, ņemot vērā Kokneses sasniedzamības uzlabošanos saistībā ar autoceļa E22 izbūvi), kas agrāk bija lauksaimniecībā izmantojama zeme, pašvaldība ir izstrādājusi priekšnoteikumus lauksaimniecībā vērtīgo zemju saglabāšanai. Kokneses novada pašvaldība stratēģiski atbalsta vērtīgo lauksaimniecības zemju saglabāšanu, palielinot nozares konkurētspēju eksporta tirgos, vienlaikus ņemot vērā un saglabājot novada ainavu ekoloģisko, estētisko un kultūrvēsturisko vērtību.

Ja kādam Kokneses novada iedzīvotājam ir kāds novērojums, līdzīgs vai pretējs viedoklis par novada attīstību un pārvaldīšanu, gaidīsim jūsu vērtējumu uz e-pastu novados@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!