Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju 8.martu – Starptautisko Sieviešu dienu uzskata par ļoti nozīmīgu un atzīmējamu dienu, liecina mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" veiktais pētījums.
Līdzīgi kā pagājušajā gadā, nedaudz vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15-74 gadiem, Starptautisko Sieviešu dienu uzskata par ļoti nozīmīgu dienu, ko vienmēr atzīmē. Trešdaļa jeb 34 % no iedzīvotājiem šo dienu uzskata par maznozīmīgu, taču reizēm to atzīmē. Savukārt, tikai 12 % no aptaujātajiem 8.marts nav nozīmīga diena un viņi to nesvin.

Aptauja liecina, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir samazinājušās atšķirības attieksmē pret Starptautiskās sieviešu dienas atzīmēšanu dažādu tautību pārstāvju vidū. Ja gadu atpakaļ latviešu vidū tikai 35 % uzskatīja šos svētkus par ļoti nozīmīgiem, kurus vienmēr atzīmē, un krievu vai citu tautību cilvēku vidū šie svētki ļoti nozīmīgi bija 71 %. Tad šogad 47 % no latviešiem un 62 % no cittautiešiem Starptautisko Sieviešu dienu uzskata par ļoti nozīmīgu.

No tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas atzīmē Starptautisko Sieviešu dienu, lielākā daļā šo dienu atzīmē kopā ar ģimenes locekļiem, nedaudz retāk kopā ar draugiem. Savukārt darbā ar kolēģiem atzīmē mazāk nekā trešā daļa no respondentiem, kuri atzīmē šo dienu.

Visbiežāk 8.martu atzīmē kopā ar ģimenes locekļiem tie respondenti, kas ir precējušies un dzīvo kopā ar partneri. Ar draugiem biežāk atzīmē neprecētie respondenti, savukārt kopā ar darba kolēģiem Starptautisko Sieviešu dienu salīdzinoši biežāk atzīmē respondenti, kas ir precējušies, bet nedzīvo kopā ar partneri, kā arī tie, kas ir šķīrušies vai atraitņi, liecina aptauja.

Latvijas iedzīvotāji, kas atzīmē Starptautisko Sieviešu dienu, visbiežāk šajos svētkos dāvina un saņem ziedus, savukārt 33% aptaujāto 8.martā dāvina dāvanas un tās arī saņem paši.

Vispopulārākie ziedi, ko dāvina sievietēm Starptautiskajā Sieviešu dienā ir rozes, nedaudz retāk tiek dāvinātas tulpes. Savukārt kā trešie biežāk dāvinātie ziedi 8.martā ir neļķes – attiecīgi 11 % no respondentiem, liecina aptauja.

Interesanti, ka 58 % no vīriešiem, kas 8.martā dāvina ziedus, norādījuši, ka Starptautiskajā Sieviešu dienā dāvina rozes, kam seko tulpes, savukārt sievietes kā iecienītākos ziedus vienlīdz bieži norādījušas tulpes un rozes..

Aptauja veikta laikā no 19. līdz 25.februārim, visā Latvijā aptaujājot 496 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!