Vairākums Latvijas iedzīvotāju (73%) uzskata, ka Eiropas Parlaments nerisina viņu problēmas, kas ierindo Latviju šajā jautājumā priekšpēdējā vietā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū. Latvijā arī ir vismazākā iedzīvotāju interese par EP vēlēšanām visā ES.
Atbildot uz jautājumu par līdzdalību EP velēšanās, 57% Latvijas pilsoņu atbildējuši, ka "visdrīzāk piedalīsies", no kuriem 34% atbildējuši, ka noteikti piedalīsies - tas sakrīt ar ES vidējo rādītāju.

Savukārt noliedzoši par savu dalību EP vēlēšanās izteikušies 18% Latvijas aptaujāto. Kā galveno iemeslu šie respondenti minējuši neticību, ka viņu balsojums ko mainīs (76% respondentu).

Visnegatīvāko viedokli par līdzdalību EP vēlēšanās pauduši Lielbritānijas pētījuma dalībnieki - 30% britu atbildējuši, ka nepiedalīsies. Tomēr joprojām Latvija ierindojas pēdējā vietā jautājumā, vai ir interese par EP vēlēšanām - apstiprinoši atbildējuši tikai 20 % aptaujāto.

Galvenā tēma, kas Latvijā minēta saistībā ar vēlēšanām, ir pieaugošais bezdarbs - to nosaukuši 70% respondentu, kas ir par 16% vairāk nekā 2008.gada rudens "Eirobarometra" pētījumā (salīdzinoši ES vidējais rādītājs ir 57%). Kā otra svarīgākā tēma minēta ekonomiskā izaugsme - 68% respondentu (pieaugums 5%, salīdzinot ar 2008.gada rudeni). Inflācija kā tēma ierindojas trešajā vietā, taču šī gada pirmajos mēnešos tā jau sākusi zaudēt aktualitāti - šogad to minējuši 47% aptaujas dalībnieku, kas ir par 9% mazāk nekā pagājušā gada rudenī.

Pētījuma rezultāti liecina, ka Eiropas Parlaments ir ES institūcija, kurai ES pilsoņi visvairāk uzticas - tā atzinuši 45% ES respondentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!