Lielākajai daļai aptaujāto Latvijas iedzīvotāju čigāni šķiet viltīgi, liecina Latvijas Cilvēktiesību un etnisko studiju centra veiktais pētījums "Čigānu stāvoklis Latvijā". Par viltīgiem čigānus uzskata 71,6% aptaujāto.
To, ka čigāni ir arī čakli, aptaujā atzinuši tikai 7,2% respondentu, kārtīgi čigāni šķiet tikai 6,8% aptaujāto. Šīs tautības pārstāvjus par muzikāliem uzskata 65,2% aptaujāto, pēc 37,8% domām, šīs tautības pārstāvji ir dzīvespriecīgi un 33% šķiet, ka čigāni ir talantīgi.

Pēc 57,8% aptaujāto domām, čigāniem ir klaiņojošs dzīves veids. No aptaujātajiem 51,8% pauda viedokli, ka čigāni ir slinki, 48,5% Latvijas iedzīvotāju čigāni šķiet melīgi.

To, ka čigāniem piemīt hipnozes spējas, uzskata 46% aptaujāto, savukārt 43,6% domā, ka čigāni ir neprognozējami. To, ka čigāniem piemīt pareģošanas spējas, atzinuši 30,9% aptaujāto, 28,8% uzskata, ka čigāni spēj noburt un uzlikt lāstu.

Savukārt 40,8% Latvijas iedzīvotāju pauduši viedokli, ka čigāni ir netīrīgi, 39,5% aptaujāto šķiet, ka čigāniem piemīt nosliece uz noziedzību, 25,4% aptaujāto uzskata, ka čigāni ir nabagi.

Savukārt 5% aptaujāto atzinuši, ka čigāni ir vēsi un atturīgi.

Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji ar čigāniem ir kontaktējušies uz ielas vai tirgū - to aptaujā atzinuši 75,5% iedzīvotāju. Veikalos ar čigāniem kontaktējušies 37,9% iedzīvotāju, bāros un kafejnīcās - 21,2%.

19,4% aptaujāto iedzīvotāju čigāni dzīvo kaimiņos vai netālu no viņu dzīves vietām, 12,8% ar šīs tautības pārstāvjiem ir kontaktējušies kā ar apmeklētāju vai klientu, 8,6% cilvēku čigāni ir darba kolēģi, 8,3% iedzīvotāju čigāni ir bērna klasesbiedri.

7,5% aptaujāto atzinuši, ka čigāni ir viņu draugu vidū, 7,2% ar šīs tautības pārstāvjiem ir kontaktējušies slimnīcā, atrodoties vienā palātā, bet 6,6% cilvēku čigāni ir mācību vai studiju biedri.

Ar čigāniem neesot gadījies kontaktēties 9,3% aptaujāto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!