Foto: LETA
77% Augstākās tiesas (AT) "klienti" – prokurori, advokāti un citi tiesvedības iesaistītie – ar AT darbu ir pamierināti. Tiesvedības iesaistītie visnegatīvāk vērtē lietu izskatīšanas termiņus, liecina tiesas apkopotie aptaujas rezultāti.

Aizvadītajā gadā notikušās AT klientu aptaujas apkopotie rezultāti liecina, ka 77% juristu - prokurori, advokāti, advokātu palīgi un pilnvarotās personas, kas tiesvedības laikā saskārušies ar Augstākās tiesas darbu, ar to ir apmierināti. Tiesa norāda, ka aptauja apliecina - tie sabiedrības locekļi, kas ar tiesas darbu patiešām saskārušies, to vērtē ievērojami pozitīvāk nekā pārējie.

Juristu pozitīvākais vērtējums sniegts par AT darbinieku attieksmi pret apmeklētājiem - kopumā 84% to novērtē "labi" vai "drīzāk labi", un tiesas darbinieku darbu kopumā - "labi" vai "drīzāk labi" novērtē 83% juristu.

Savukārt visnegatīvāk vērtēti lietu izskatīšanas termiņi AT - 29% sniedz vērtējumu "ļoti slikti" un vēl 28% - "slikti", tikai 11% tos vērtē pozitīvi. Salīdzinoši liels aptaujāto īpatsvars - 24% - negatīvi novērtē arī AT judikatūras pieejamību, liecina aptauja.

89% respondentu izteikti pozitīvi vērtē tiesas darba laiku un apmeklētāju pieņemšanas laikus. Drošības pārbaužu korektumu tiesas ēkā pozitīvi vērtē 87% un vienošanos par procesuālo tiesību izmantošanu ārpus tiesas sēdēm - 82%.

Savukārt visnegatīvāk novērtētas iespējas iepazīties ar juristiem noderīgiem materiāliem – ar to nav apmierināti 48% aptaujāto. Tiesas nolēmumu pieejamību noteiktajā laikā negatīvi vērtē 46%, liecina aptauja.

Visbiežāk negatīvi vērtējumi sniegti par vienotas tiesu prakses un judikatūras ievērošanu – ar to neapmierināti 59%, un par atteikumu ierosināt kasācijas tiesvedību vai pārbaudīt nolēmumu tiesiskumu kasācijas kārtībā argumentāciju un saprotamību - 38%.

Aptauja, kuras mērķis bija noskaidrot klientu vērtējumu tiesas darba organizācijai un kvalitātei, notika no pērnā gada augusta līdz oktobrim. Pētījumā bija iekļauti jautājumi par šādām AT darba jomām: apmierinātība ar tiesas darbu kopumā, tiesas darba izvērtējums dažādos aspektos, tiesas darba organizēšanas, tiesas darbinieku darba, tiesas dokumentu un tiesas nolēmumu izvērtējums.

Tiesas klienti bija sadalīti divās grupās: sabiedrības pārstāvji un juristi. Sabiedrības pārstāvji: ikviens, kurš ir iesaistīts lietā un piedalījies tiesas procesā - viena no pusēm, cietušais, liecinieks. Juristi - zvērināti advokāti, prokurori, pilnvarotās personas.

Pētījumā piedalījās sešas AT struktūrvienības - Senāta Civillietu departaments, Krimināllietu departaments un Administratīvo lietu departaments, Civillietu tiesu palāta, Krimināllietu tiesu palāta un Dokumentu pārvaldības nodaļa. Tās ir struktūrvienības, kuras ikdienas darbā tieši saskaras ar tiesu procesa dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!