Foto: morgueFile

Vairāk nekā puse jeb 53% Latvijas iedzīvotāju Latvijas izvēlēto krīzes pārvarēšanas ceļu uzskata par valstij ļoti postošu un nepareizu, liecina tirgus un sabiedrisko pētījumu centra "SKDS" maijā veiktās aptaujas rezultāti.

Savukārt 19% Latvijas iedzīvotāju atzinīgi novērtējuši valdības izvēlēto virzienu ekonomisko grūtību pārvarēšanai. Tāpat saskaņā ar aptaujas datiem salīdzinoši daudziem - 28% aptaujāto - nav viedokļa šajā jautājumā.

SKDS norāda, ka publiskajā telpā jau labu laiku izskan atšķirīgi viedokļi par to, cik sekmīgi Latvija ir pārvarējusi ekonomisko krīzi un cik veiksmīgs ir bijušas krīzes pārvarēšanai izvēlētās metodes.

Spilgtākie pretēju uzskatu paudēji šajā jautājumā ir Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) un ekonomists Jānis Ošlejs. Premjers uzskata, ka Latvija ekonomiskās grūtības ir pārvarējusi ļoti sekmīgi un tās izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis ļoti labs, kamēr Ošlejs norādījis - krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis nepareizs un Latvijai ļoti postošs. Arī publiskajā telpā regulāri izskanējušie dažādu ārzemju ekspertu viedokļi šajā jautājumā krasi atšķiras.

Aptaujas rezultātu analīze liecina, ka nedaudz biežāk kā vidēji viedokli, ka Latvija ekonomisko krīzi ir pārvarējusi ļoti sekmīgi un tās izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis ļoti labs, ir pauduši gados vecākie respondenti vecuma grupā no 55 līdz 74 gadiem, augstāko izglītību ieguvušie, iedzīvotāji, kuri ģimenē sarunājas latviešu valodā, cilvēki ar vidēji augstiem un augstiem ienākumiem, kā arī Rīgā un Kurzemē dzīvojošie.

Savukārt viedoklim, ka Latvijas izvēlētais krīzes pārvarēšanas ceļš ir bijis nepareizs un Latvijai ļoti postošs, salīdzinoši nedaudz biežāk kā vidēji piekrīt iedzīvotāji vecumā no 45 līdz 54 gadiem, iedzīvotāji, kuri ģimenē sarunājas krievu valodā, cilvēki ar zemiem ienākumiem, kā arī Vidzemē, Latgalē un lauku apvidos dzīvojošie.

Aptaujā ar nejaušās izlases metodi visā Latvijā uzrunāts 1001 respondents vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, ka Latvija krīzes pārvarēšanā izvēlējās iekšējās devalvācijas ceļu - būtiski samazināt budžeta tēriņus, lai gan bija aicinājumi devalvēt valūtu un tādā veidā cīnīties ar krīzi. Latvija taupības pasākumus starptautiskajā aizdevuma programmā pamatā īstenoja Dombrovska vadīto trīs valdību laikā.

Par Latvijas veiksmes stāstu krīzes pārvarēšanā ne vienreiz vien ir ironizējis Nobela prēmijas laureāts ekonomikā ASV ekonomists Pols Krugmens, kurš uzsvēris, ka Latvijas ekonomika pēc lielās lejupslīdes joprojām krietni atpaliek no pirms krīzes līmeņa. Nesen Latvijas veiksmes stāsts ekonomisko grūtību pārvarēšanā izsmiets arī ASV karikatūrista multfilmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!