Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atbalsta biedrība piektdien iesniegusi valdībai un Saeimai vēstuli, kurā aptuveni 800 cilvēki aicina neapturēt "Gaismas pils" projekta īstenošanu.
LNB atbalsta biedrība prasa daļu no SIA ''Lattelecom'' privatizācijas iegūtajiem finanšu līdzekļiem novirzīt jaunās Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecībai.

Aicinājuma vēstulē ir minēts, ka 2003. gadā stājās spēkā ''Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas likums'', kas paredz konkrētu projekta īstenošanas modeli un finansu avotus un ka valdībai ir jāuzņemas pilna atbildība par likuma ievērošanu un konsekventi jāturpina tā īstenošanu, rodot līdzekļus projekta pabeigšanai.

Vēstulē arī minēts, ka no privatizācijas iegūtie līdzekļi nevar tikt izlietoti īstermiņa problēmu risināšanā, bet ir jāiegulda valsts ilgtermiņa attīstībā – jaunās LNB ēkas būvniecībā, kas būtu drošs pamats uz zināšanām balstītas sabiedrības veidošanā. Šo naudu varētu uzkrāt īpašā kontā un pakāpeniski izlietot projekta īstenošanai trīs līdz četru gadu garumā.

Vēstuli divu dienu laikā ir parakstījuši vairāk kā 800 cilvēku, un tā ir iesniegta valdībai un Saeimai kopā ar klāt pievienotajiem viedokļiem, kas dotu iespēju tuvāk iepazīties ar sabiedrības uzskatiem par LNB projekta nepieciešamību.

To ir parakstījuši Latvijas iedzīvotāji no Rīgas un citiem Latvijas novadiem, kā arī ārzemēs dzīvojošie latvieši, tai skaitā daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki: Māra Zālīte, Inese Zandere, Baiba un Baņuta Rubesas, Liāna Langa, Māris Sirmais, Edvīns Inkēns, Kārlis Streips, Pēteris Bankovskis, Artūrs Maskats, Viestarts Gailītis, Monika Zīle, Eduards Kļaviņš, Jānis Lejnieks, Vija Kilbloka, Raimonds Auškāps, Laima Slava, Imants Lancmanis, Juris Petraškevičs, Daniels Pavļuts un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!