Foto: F64
Covid-19 ceturtais vilnis saslimstības ziņā Latvijā būs līdz šim lielākais. Tiek prognozēts, ka īsā laikā saslims katrs trešais Latvijas iedzīvotājs, svētdien ziņo "TV3" raidījums "Nekā personīga".

Balstoties uz datiem par mirstību citās valstīs, politiķi un veselības nozare cer, ka omikronu valsts izslimos ātri un viegli, taču tas ir maldīgi, jo Latvijā nevakcinētu senioru ir daudzas reizes vairāk, bet nekontrolēta izplatība nozīmēs, ka īsā laikā saslims katrs trešais Latvijas iedzīvotājs, ziņo "Nekā personīga".

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule raidījumam norādījusi, ka šis vilnis "nāk ar pilnīgi jaunu izaicinājumu primārajai veselības aprūpei, arī ambulatorajam sektoram un noteikti būs jauni izaicinājumi arī attiecībā uz slimnīcām un dienestu. Tas nebūs vairāk saistīts kā iepriekš ar tehnoloģiju pietrūkšanu vai ar ļoti smagu pacientu lielu pieplūdumu, bet pirmajām kārtām jau ar to, ka būs nepietiekošs nodrošinājums no mediķu puses, jo mediķi slimo, neskatoties uz vakcināciju, kas rada riskus".

Piemēram, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā pašlaik slimo vai karantīnā ir 150 darbinieki. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš raidījumam atzinis, ka, "ja mēs iepriekšējos viļņos koncentrējāmies uz centralizētu Covid-19 pacientu nošķiršanu no pārējiem un ārstēšanu atsevišķās nodaļās, tad šobrīd mūsu pieeja ir decentralizēt. Līdz ar to tiek ārstēta pamatslimība un vienlaicīgi arī Covid-19".

Ļaunākais scenārijs paredz, ka visa šī slimnīca kļūst par kovida hospitāli, pieļauj raidījums.

Tāpat raidījums vēsta, ka tuvākajās nedēļās situācija pasliktināsies. Pēc Veselības ministrijas apkopotajiem datiem, aptuveni 3% no saslimušajiem tiek hospitalizēti. Tātad no tikai vienā dienā apstiprinātiem 9000 inficēto pēc nedēļas vai divām slimnīcās nonāks 270 pacienti.

Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka raidījumam atzinusi, ka gultu esot pietiekošs.

Epidemiologs Ņikita Trojanskis raidījumam atzinis, ka "modelis ir bijis diezgan precīzs oktobrī, novembrī, decembrī un arī pagaidām tas diezgan precīzi prognozēja, kā attīstīsies omikrona vilnis, tāpēc man uz tā jābūvē savas nākotnes prognozes, bet ir jāatceras, ka tas modelis ar visiem pieņēmumiem. Un, teiksim tā, es ceru, ka tas ir kļūdains, jo šobrīd tas prognozē mums diezgan smagu februāra un marta sākumu, bet man nav pamata domāt, ka kas ir baigi kļūdains".

"Mūsu modelis pieņem, ka vīruss ir par trešdaļu maigāks un arī īsāks laiks, ko cilvēks pavada slimnīcā, bet tāpat mēs prognozējam diezgan lielu hospitalizēto skaitu, un vienā brīdī slimnīca varētu atrasties virs 4000," izteicies speciālists.

"Nekā personīga" ziņo, ka saslimstības līkne turpinās augt līdz februāra vidum. Oficiālā statistika to, visticamāk, neparādīs, jo laboratorijas visus nevarēs pārbaudīt, bet vienā dienā būs pat 27 000 jaunu infekciju.

Raidījums ziņo, ka pašlaik uzņemtajā izplatības tempā omikrons šajā vilnī var inficēt katru trešo Latvijas iedzīvotāju. Tik milzīgs vienlaicīgi saslimušu cilvēku skaits kārtējo reizi pārslogos veselības aprūpi, taču masveidā slimojoši darbinieki paralizēs arī citas nozares.

Muciņš raidījumam norādījis, ka "tas skar daudzas nozares, šobrīd pieaug papīra cena, tāpēc, ka daudzas rūpnīcas pasaulē un Eiropā ir karantīnā, saslimušas ar Covid-19. Tam ietekme ir daudz plašāka nekā mēs domājām iepriekšējos viļņos, ka vislielāko smagumu iznes tikai veselības sektoru, šeit liels smagums būs arī uz citiem sektoriem un tam var būt tālejošas sekas".

Savukārt Cipule paudusi bažas, ka "mēs neraugāmies uz citiem indikatoriem, piemēram, uz primārās veselības aprūpes pārslodzi, to, ka mēs nevaram nodrošināt testēšanas jaudas, uz to, ka mums varbūt kritiskās infrastruktūras kaut kādas lietas var tikt traucētas pie tik lielas saslimstības, un arī tas haoss skolās tas tomēr ir, un tas ir jāatzīst, ka tas nav labākais".

Ja saslimstības prognozes piepildīsies, biznesi un iestādes slēgs durvis, jo nebūs, kam strādāt. Pašlaik nav iespējams prognozēt, kas nodarīs lielāku kaitējumu ekonomikai – ierobežojumi saslimstības novēršanai vai neierobežota saslimstība. Mēģinājums novērst ekonomikas apstāšanos ir pašizolācijas laika samazināšana līdz septiņām dienām, atzīmē raidījums.

Trojanska vērtējumā Latvijā "starp senioriem un starp 40 plus tādu pilnīgi nepasargātu cilvēku daudzums ir kaut kur 12 reizes lielāks, pēc manām aplēsēm nekā Lielbritānijā. Un tas nozīmē, ka nu varam tā domāt, ka Latvijā varam sagaidīt 12 reizes sliktāku vilni nekā Lielbritānijā, un tad tas jau paliek daudz nopietnāk.

Iepriekšējos viļņos krīzes plāns paredzēja arī lauka hospitāli Covid-19 slimniekiem. Tagad šī ideja atmesta, jo tajā nebūtu, kam strādāt, rezumē raidījums.

Jau ziņots, ka sestdien Covid-19 infekcija apstiprināta 6860 cilvēkiem, bet stacionāros esošais slimnieku skaits pieaudzis līdz 809.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!