Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ar Dienvidāfrikas Covid-19 paveidu saslimušais nav ceļojis un inficēšanās apstākļi pagaidām nav noskaidroti, tāpēc epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, portālu “Delfi” informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Ziņots, ka, turpinot pozitīvo SARS-CoV-2 gadījumu sekvencēšanu, jaunākā informācija liecina, ka Latvijā apstiprināts viens Covid-19 gadījums, kuru ir izraisījis Dienvidāfrikas celms (B.1.351).

Dienvidāfrikā pirmreizēji konstatētais celms B.1.351 šobrīd aizvien biežāk tiek novērots arī Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs. Dienvidāfrikas celma izplatība ne visas situācijās ir saistāma ar ceļošanu, jo dažās valstīs jau ir novērota šī celma vietējā pārnešana un ar to saistītie uzliesmojumi.

Ir novērots, ka Dienvidāfrikas celms ir saistāms ar intensīvāku izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Vairāk nekā 90% no visiem Covid-19 gadījumiem Dienvidāfrikā ir saistāmi ar B.1.351 celma cirkulāciju.

Jauno Covid-19 celmu atklāšana Latvijā un citās ES valstīs liecina, ka situācija ir nestabila un ļoti mainīga no nedēļas uz nedēļu, atgādina SPKC. Jaunie celmi ir ar izteiktāku infekciozitāti, proti, ir vairāk lipīgi un izraisa saslimstības pieaugumu vairākās valstīs.

Savukārt, analizējot pagājušās nedēļas Covid-19 saslimstības rādītājus Latvijā, redzams pieaugums par 5,2%, vidēji dienā atklājot 518 jaunus inficēšanās gadījumus. Pagājušajā nedēļā samazinājies veikto testu skaits par 3,6%, bet vidējais pozitīvo testu īpatsvars ir 4,1%. Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 3 518 jauni Covid-19 inficēšanās gadījumi.

Saslimstības pieaugums novērots Latgalē un Zemgalē. Salīdzinot Covid-19 saslimstības rādītājus dinamikā pa divām nedēļām, ilgtermiņā ir redzams samazinājums visās vecuma grupās, visizteiktāk vecuma grupā 80 un vecākiem – 56%, 50-59 gadu grupā - 36%, bet 0-9 grupā - 17%. Tomēr, ja skatāmies iepriekšējo nedēļu, tad novērojams pieaugums visās vecuma grupās, izņemot bērnus, norādīja SPKC.

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā šobrīd ir 1,02, tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē vairāk nekā 100 citus cilvēkus.

Ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 3266 Covid-19 testi, reģistrēti 177 jauni saslimšanas gadījumi, bet divi inficētie miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!