Foto: stock.xchng
Iesaistoties fiktīvās laulībās ar Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, ārzemnieki mēģina tikt pie uzturēšanās atļaujas arī Latvijā, apstiprināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

Pērn sešos gadījumos PMLP pieņēmusi lēmumu par uzturēšanās atļaujas anulēšanu ārzemniekam, jo konstatēta fiktīva laulība. Trijos gadījumos no valsts izraidīti Gruzijas pilsoņi, divos - Krievijas pilsoņi, bet vēl viena laulība bijusi noslēgta ar Armēnijas pilsoni.

"Runājot par fiktīvām laulībām, ir ļoti svarīgi nodalīt to, kas notiek Latvijā, un to, kas notiek ar mūsu valsts pilsoņiem citās zemēs," paskaidroja PMLP pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

"Latvijā šīs fiktīvās laulības nav īpaši izplatītas, jo Latvija visbiežāk nav šo ārzemnieku mērķa valsts. Ārzemnieku interesi biežāk izraisa tā saucamās vecās Eiropas valstis, kur ir lielākas iespējas integrēties, atrast labi apmaksātu darbu un dzīvot savā kopienā. Ja pēc šādām fiktīvām laulībām uzturēšanās atļauja tiek prasīta Latvijai, tad, visticamāk, tā ir iecerēta kā ceļazīme uz visu Eiropas Savienību," atzina Rjabcevs.

Ārzemniekiem, kas apprecējušies ar Latvijas pilsoņiem vai nepilsoņiem, termiņuzturēšanās atļauja sākotnēji tiek izsniegta uz vienu gadu, bet pēc šī termiņa var prasīt atkārtotu uzturēšanās atļauju uz četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!