Foto: LETA

Jūrmalas dome apstiprinājusi jaunus Jūrmalas pilsētas teritorijas uzturēšanas un sabiedriskās kārtības noteikumus, kas stājušies spēkā 12. jūlijā un paredz bargus sodus trokšņotājiem un dzīvnieku draugiem. Šādi Jūrmala, kas lepojas ar savu kūrorta statusu, varētu drīzāk aizbaidīt, nevis pievilināt pilsētas viesus, pirmdien vēsta laikraksts „Neatkarīgā”.

Īpaša vērība pievērsta trokšņošanas novēršanai pilsētā, kas ir aktuāli vasaras sezonā. Ja vien trokšņošana nav saistīta ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Jūrmalas pilsētas pašvaldību, Pašvaldības policija varēs sodīt, piemēram, trokšņojošos kaimiņus un kafejnīcu īpašniekus, kas arī dienas laikā atskaņo skaļu mūziku.

Jaunie noteikumi par pārkāpumu izdarīšanu paredz brīdinājumu vai naudas sodu - fiziskām personām līdz 350 eiro, savukārt juridiskām personām līdz 1400 eiro. Noteikumi arī paredz atbildību par atrašanos ar dzīvnieku neatļautās vietās - ezeru, upju un jūras līča pludmales teritorijās.

Tūrisma eksperte un augstskolas pasniedzēja Inese Krūmiņa laikrakstam atzinusi, ka ir jautājums, cik skaļu mūziku nevarēs klausīties un vai tiešām jaunie noteikumi attieksies arī uz āra kafejnīcām. „Šādā gadījumā Jūrmala drīzāk atbaidīs tūristus, nevis tos pievilinās," paudusi eksperte.

Krūmiņa norādījusi, ka ārzemju kūrortos, piemēram, Turcijā, Spānijā, Bulgārijā un citur, ir nodalītas zonas - klusās vietas, kur cits citam netraucē, un skaļās, kur nakts dzīve un to pavadošais skaļums iet pilnā sparā līdz pat rīta gaismai. Tas pievilina kūrortiem ne tikai padzīvojušus cilvēkus, bet arī jauniešus, kuri grib atpūsties. Krūmiņa arī pieļāvusi, ka daudzi atpūtnieki, atbraucot uz Jūrmalu un jūtot pat pārāk lielo klusumu, nākamgad izvēlēsies doties uz citu vietu.

Laikrakstam sašutumu par jaunajiem noteikumiem nav slēpusi arī jūrmalniece Baiba, sakot, ka Jūrmalu mēģina pataisīt par klosteri, bet jūrmalniece Jekaterina uzsvērusi, ka pirms šādu noteikumu ieviešanas drīzāk vajadzējis padomāt par skaļās zonas izveidi un rīkoties, lai gan pilsētas viesi, gan arī paši jūrmalnieki varētu atrast sev piemērotu izklaidi.

Viešņa no Sanktpēterburgas Anastasija, kura jau iepriekš viesojusies Jūrmalā, laikrakstam atzinusi, ka šī ir jauka pilsēta, taču garlaicīga. Pat 40 gadu slieksni pārkāpušam cilvēkam Jūrmalā esot garlaicīgi. „Man gribētos vairāk izklaides, vairāk vietu, kur padejot. Jā, protams, Jūrmalā ir daudz glamūrīgu restorānu, taču ne jau katru vakaru gribas vienu un to pašu!", uzsvērusi viešņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!