Foto: LETA

Saglabājot esošos drošības pasākumus, ar pašreizējo lēzeno saslimstības samazinājuma tempu epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, kad valstī reģistrētu mazāk par 200 ar Covid-19 saslimušo uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju dienā, varētu sagaidīt maijā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) aplēses.

Kā liecina SPKC apkopotā statistika, ar Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā turpina lēni samazināties. Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, saslimstība samazinājusies par 11,2%, un atklāti vidēji 592 jauni inficēšanās gadījumi dienā.

Latvijas 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 461,9.

Pēdējo septiņu dienu laikā Latvijā sasniegts līdz šim lielākais veikto testu skaits – veikti kopumā 81 179 testi. Vidējais pozitīvo testu īpatsvars ir 5,1%. Nedēļu iepriekš tika veikti 70 477 testi, kad pozitīvo testu īpatsvars bija 6,6%. Veikto testu skaita dinamika nedēļas laikā pieaugusi par 15,2%, veicot vidēji 11 542 testus dienā.

Aizvadītajā nedēļā fiksēti kopumā 4145 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19, salīdzinot ar 4667 jauniem gadījumiem pirms septiņām dienām. Analizējot saslimstību reģionos, samazinājums novērots visos Latvijas reģionos, tostarp, Rīgā, un visās vecuma grupās, izņemot bērnus.

Joprojām vērojams saslimstības pieaugums bērnu vidū vecuma grupā no 0 līdz 14 gadiem. Visaugstākā saslimstība vērojama 10-19 gadus veco jauniešu vidū, uzsver SPKC.

Kaimiņvalstī Igaunijā saslimstība turpina pieaugt, un ar 14 dienu kumulatīvo rādītāju 1309,1 Igaunija Covid-19 saslimstības izplatībā ir otrajā vietā starp Eiropas Savienības valstīm. Igaunijā, kur mācību process noritēja klātienē, salīdzinot ar Latviju, vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem vērojams divreiz augstāks saslimstības īpatsvars. Tas apliecina, ka mācības klātienē ietekmē bērnu saslimstības īpatsvaru, uzsvēra SPKC.

Epidemiologu aprēķinātais Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) Latvijā šobrīd ir 0,91 (pirms nedēļas bija 0,97). Tas nozīmē, ka 100 saslimušo inficē mazāk nekā 100 citus cilvēkus.

Tomēr, vērtējot situāciju kopumā, redzams, ka epidemioloģiskā situācija Latvijā ir ļoti svārstīga un trausla. Vērtējot Covid-19 saslimstību, ko nosaka Lielbritānijas Covid-19 paveida (B.1.1.7. celma) izplatība Latvijā, situācijas uzlabošanās paredzama tikai maijā, lēš SPKC.

Ikvienam Latvijas iedzīvotājam nepieciešams izvērtēt savas ikdienas gaitas: Vai darba pienākumus iespējams veikt attālināti; vai uz veikalu dodas viens ģimenes loceklis; vai, parādoties kaut nelieliem saslimšanas simptomiem, es paliku mājās un uzsāku ārstēšanos; vai, apmeklējot sabiedriskās vietas, pareizi lietoju sejas masku, nosedzot degunu un zodu; vai ievēroju drošu fizisko distanci no citiem sabiedriskās vietās (piemēram, veikalā, degvielas uzpildes stacijā u.tml.)? Lai saslimstības izplatība turpinātu samazināties, svarīga ir ikviena līdzcilvēka iesaiste un atbildība, uzsver centrā.

Pēdējā diennaktī veikti 3214 Covid-19 testi, reģistrēti 194 jauni saslimšanas gadījumi, bet četri inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Pēdējās diennakts laikā Latvijas slimnīcās stacionēti 67 jauni Covid-19 pacienti, un kopumā slimnīcās ārstējas 813 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija.

730 pacienti ar vidēji smagu slimības gaitu, 83 – ar smagu slimības gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!