Foto: F64
Vairāki simti cilvēku ceturtdienas rītā pulcējušies pie Saeimas nama, lai iebilstu pret veselības nozares nākamgad plānoto budžetu, novēroja aģentūra BNS.

Starp piketētājiem ir daudz cilvēku, kas ieradušies uz akciju ar melniem baloniem rokās, kā arī dažādiem plakātiem, kas vēstī "Mūsu klusēšana kaitētu jūsu veselībai!!!", "Valdība – mīliet mediķus, jo nebūsiet mūžam veseli!".

Tāpat vairāki akcijas dalībnieki tur rokās mediķu halātus ar uzrakstu "Aizbraucis no valsts – neatgriezīsies?".

Pie protestētājiem īsi pēc protesta akcijas sākuma iznāca arī veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība").

Viņa protestētājiem uzsvēra, ka nākamais gads ir pēdējais, kad jākonsolidē budžets. Līdz ar to viņa saredz iespējas nākotnē veselības nozares budžetu palielināt, nodrošinot stabilu pieaugumu un sasaistot veselības pakalpojumu sniegšanu ar nodokļu maksāšanu.

Tāpat ministre norādīja, ka nevajag iedzīvotājiem apgalvot, ka veselības pakalpojumi būs mazāk pieejami nekā pašlaik, jo tie būs nodrošināti līdzšinējā apmērā.

Pēc Circenes uzrunas daļa piketētāju izkliedza "Circeni pelnos! Circeni pelnos!".


Savukārt Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa ("Vienotība") akcijas dalībniekiem sacīja, ka neizteiks nevienu populistisku solījumu par veselības nozares budžeta palielināšanu nākamgad, taču uzsvēra, ka Saeimas prioritāte ir veseli cilvēki, tādēļ ir jārūpējas arī par mediķu labklājību.

Viņa teica, ka nākamgad algas un pensijas netiek samazinātas, taču ilgtermiņā tiek domāts par attīstību pēc starptautiskās aizdevuma programmas pabeigšanas.

Āboltiņa no dažiem akcijas dalībniekiem saņēma ziedus.

Pie Saeimas tika novietoti vairāki ziedu pušķi, kas, pēc Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrības vadītāja Valda Kera vārdiem, ir bez sēru noformējuma, bet ar cerīgu skatu nākotnē.

Pēc Saeimas spīkeres uzrunas protestētāji simboliski palaida gaisā melnos balonus.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrijas budžets nākamgad palielināts no 443,2 līdz 446,1 miljonam latu, tostarp par vairākiem miljoniem latu pieaudzis ambulatorajai un stacionārajai veselības aprūpei, kā arī kompensējamiem medikamentiem paredzētais finansējums. Vienlaikus par 12 miljoniem latu samazināti sociālās drošības tīkla līdzekļi.

Tiesa gan, veselības nozares budžets nākamajam gadam palielināts tikai attiecībā pret šā gada budžeta bāzi, neskaitot tos gandrīz 13 miljonus latu, kas nozarei tika papildus piešķirti šā gada otrajā pusē.

Circene ceturtdien intervijā raidījumam "Labrīt, Latvija" teica, ka nākamgad finansējums uz vienu iedzīvotāju būs nedaudz lielāks, proti, 223 lati, salīdzinot ar šogad atvēlētājiem 218 latiem.

Video: www.nra.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!