Rīgas centra zālienos varētu sēdēt, bet iepriekš tie kārtīgi jāsagatavo, uzskata Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP).

Sēdēšanai paredzētajos zālienos ir jāierīko apakšzemes vai virszemes laistīšanas un barošanas sistēma, tie ir regulāri - divas līdz četras reizes nedēļā - jāpļauj, reizi gadā jāveic aerācija, intervijā atzina Ārgalis.

Vicemērs norādīja - lai veiktu šos darbus Rīgas kanālam piegulošajos parkos, ir nepieciešami 3-4 miljoni latu kapitālieguldījumi un 200 000 līdz 400 000 latu katru gadu būtu vajadzīgi uzturēšanas darbiem.

"Kad 2-3 gadus zāliens tādā veidā būs uzturēts un iekopts, tajā varēs ne tikai sēdēt, bet arī gulēt. Sēdēšana zālienā noteikti ir laba lieta, esmu principā par to, tikai ar vienu "bet" - lai zālienā varētu sēdēt, tas ir kārtīgi jāsagatavo," uzsvēra Ārgalis.

No 2. jūnija līdz mēneša beigām Rīgā iecerēts rīkot akciju "Sēžam zaļi", kuras laikā iedzīvotājiem iecerēts ļaut sēdēt zālienā starp Brīvības pieminekli, K.Barona ielu un kanālmalu. Kā uzsvēra viens no akcijas organizētājiem, SIA "ZetCOM" valdes priekšsēdētājs Egils Trumpe, tās mērķis ir pilnīga aizlieguma atcelšana, tāpēc ikviens rīdzinieks tiek aicināts ne vien "sēdēt zaļi", bet darīt to arī kulturāli, lai eksperiments pierādītu, ka rīdzinieki prot atpūsties kulturāli un aizliegumam nav pamata.

Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) panācis vienošanos ar pilsētas izpilddirektoru Andri Grīnbergu, SIA "Rīgas dārzi un parki" direktoru Agni Kalnkaziņu (TP), kā arī Pašvaldības policiju, ka, sākot no 2.jūnija, vienu mēnesi tiks veikts eksperiments, lai pārliecinātos, vai šādi grozījumi vispār ir iespējami un sabiedrībai pieņemami, vai to darīt ir lietderīgi.

Savukārt Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija uzsver, ka Birka iecere atļaut eksperimentālā kārtā sēdēt pilsētas centra zālienā ir pretrunā ar domes izdotajiem saistošajiem noteikumiem, bet saistošos noteikumus var mainīt tikai ar domes lēmumu.

Turpretī Birks uzsver, ka nav "atcēlis saistošos noteikumus, tāpat neesmu izdevis nevienu rīkojumu. Taču, lai Rīgas dome vispār varētu lemt par saistošo noteikumu, kas aizliedz sēdēt Rīgas centra parku zālienā, grozīšanu, ir nepieciešams par šāda lēmuma pareizību pārliecināties. To nevar izdarīt teorētiski, to var izdarīt tikai praktiski".

Aizliegums sēdēt Rīgas centra zālienos ir jāatceļ vispār, nevis jāveic pretlikumīgi eksperimenti, uzskata partijas "Jaunais laiks" (JL) Rīgas domes frakcija.

Kā sacīja JL frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks, Birks pat eksperimentālā kārtā nedrīkst vienpersoniski atcelt domes pieņemtos saistošos noteikumus. "Lai gan es atbalstu šāda aizlieguma atcelšanu vispār, taču neatbalstu šādu tiesisko nihilismu no Birka puses," uzsvēra deputāts.

Pulks ironizēja, ka tad jau eksperimentālā kārtā varētu uz kādu mēnesi arī suņus bez pavadas vadāt un apskatīties, kā norit šāds eksperiments, tāpat eksperimentālā kārtā varētu tomēr atļaut kuģot pret straumi Rīgas kanālā, lai pārbaudītu, kā tad ir drošāk kuģot.

"Un vēl - vai cilvēki tik precīzi spēs sekot līdzi, kad beidzas šis eksperiments, tas varētu draudēt ar sodiem 1. jūlijā tiem, kuri turpinās sēdēt zālītē Rīgas centrā," sacīja domnieks, "Birkam jāpasaka skaidri, vai viņš ir par aizlieguma atcelšanu vai nē. Un kā viņš balsos, kad JL iesniegs grozījumus, kas paredzēs aizlieguma atcelšanu, jo parakstu vākšana par to jau sākusies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!