Rīgā, Brīvības ielā 44, kur pēc investīciju kompānijas ARTS PLAZA pasūtījuma taps daudzfunkcionāla ēka, noslēdzies pirmais arheoloģisko izrakumu posms. Vietā, kur savulaik bijusi baznīca un apbedījumi, nepilnu trīs mēnešu laikā fiksētas 707 mirstīgās atliekas, kas ievērojami pārsniedz prognozes pirms izpētes uzsākšanas, portālu "Delfi" informē investīciju kompānijas ARTS PLAZA sabiedrisko attiecību pārstāve Baiba Gerasimoviča.
Arheoloģiskā izpēte, kuru veic "Arhitektoniskās izpētes grupa", turpināsies 2007.gada pavasarī. Pirms izrakumu otrās kārtas būvlaukumā tiks izveidota urbto pāļu siena, kas nostiprinās būvbedri un palīdzēs izveidot stabilu pamatu perimetra izrakumiem. Atrastie kauli līdz arheoloģisku izrakumu noslēgumam glabāsies Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta Antropoloģijas laboratorijā, bet pēc tam tiek tiks pārapbedīti Rīgas Domes ierādītajā vietā Jaunciema kapos.

Tiek plānots, ka otrā kārta ilgs aptuveni divus mēnešus. "Šobrīd ir skaidrs, ka apbedījumi uz Brīvības ielas pusi vairāk nebūs, bet cik tālu Dzirnavu ielas virzienā tie turpināsies, atklāsies tikai procesa gaitā," stāsta Arhitektoniskās izpētes grupas arheologs Mārtiņš Lūsēns.

Šajā teritorijā savulaik atradušies Sv. Ģertrūdes baznīcas kapi, kuros apglabāti nabadzīgie Rīgas iedzīvotāji no 16.-18. gadsimta pašam sākumam. "Apbedījumos atrastas nedaudz pāri par 100 senlietām, kas ir ļoti maz tik plašiem izrakumiem. Tas apliecina, ka cilvēki bijuši no zemākā sociālā slāņa un tikuši steidzīgi apglabāti," skaidro M. Lūsēns.

Tiek uzskatīts, ka daudzas blakus esošās mājas un ielas ir būvētas uz apbedījumiem, jo savulaik arheoloģiskie izrakumi nebija obligāti. Par to liecina arī teritorijā atraktie iepriekšējo ēku pamati, ap kuriem atrodami haotiski izmētāti kauli. Topošā ēka būs viena no retajām Rīgas vēsturiskajā centrā, par kuru varēs droši teikt, ka zem tās neatrodas neviena cilvēka mirstīgās atliekas.

Rīgas Dome, reaģējot uz kompānijas ARTS PLAZA 18. augustā nosūtīto vēstuli par pārapbedīšanas vietas ierādīšanu, ir noteikusi, ka atrastie kauli tiks pārapbedīti Jaunciema kapu bezpiederīgo sektorā. Ir panākta vienošanās, ka Rīgas Dome kopā ar kompāniju ARTS PLAZA segs ar pārapbedīšanu saistītos izdevumus. Eksperti prognozē, ka pārapbedīšana varētu notikt ne ātrāk kā vēlā pavasarī, kad būs beigti visi arheoloģiskie izrakumi.

Rīgā, Brīvības un Dzirnavu ielu krustojumā pēc investīciju kompānijas ARTS PLAZA pasūtījuma taps multifunkcionāla ēka, kurā izvietosies gan dzīvokļi, gan komercplatības. Pilsētas infrastruktūrai īpašu pienesumu radīs zem ēkas izbūvētā vairāku līmeņu pazemes autostāvvieta.

Arhitektonisko ideju konkursā uzvarējis projektēšanas birojs ARHIS, kura skiču projekts ir guvis atbalstu arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē. Vēsturiskās apbūves eksperti atzinuši to par kvalitatīvu arhitektūru, kura papildinās esošo arhitektonisko vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!