Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa trešdien, 24.septembrī, atstāja spēkā spriedumu, ar kuru pilnībā apmierināta Jutas Strīķes prasību par atbrīvošanu no amata Korupcijas novēršanas uz apkarošanas birojā (KNAB), portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Tiesas pārstāve Inta Šaboha portālam "Delfi" sacīja, ka trešdien nolasīts saīsinātais tiesas spriedums, par kuru vēl var iesniegt kasācijas sūdzību.

Šaboha pastāstīja, ka tiesa trešdien atzina par spēkā neesošu atbildētāja uzteikumu par Strīķes atbrīvošanu no amata un nosprieda atjaunot viņu amatā, piedzenot no KNAB par labu prasītājai vidējo izpeļņu par darba piespiedu kavējuma laiku 5278,27 eiro apmērā. Tiesa noteica, ka spriedums daļā par prasītājas atjaunošanu amatā un daļā par vidējās izpeļņas piedziņu 5066,22 eiro apmērā ir izpildīts.

Tiesa nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu prasītājai tiesāšanās izdevumus 1500 eiro apmērā un par labu valstij valsts nodevu 8,48 eiro apmērā. Kā arī tiesa nosprieda piedzīt no atbildētāja par labu prasītājai vidējās izpeļņas daļu par darba piespiedu kavējumu 212,05 eiro apmērā.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 8.oktobrī un to varēs pārsūdzēt Augstākās tiesas Civillietu departamentā 30 dienu laikā, iesniedzot kasācijas sūdzību Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģijā.

Komentējot Rīgas apgabaltiesas šodienas lēmumu KNAB informē, ka par savu tālāko rīcību šajā tiesvedībā lems pēc pilnā tiesas sprieduma saņemšanas šā gada 8.oktobrī. KNAB rūpīgi izvērtēs spriedumā minētos argumentus, un ja tiesa lietu būs skatījusi šauri, tikai no darba tiesisko attiecību regulējošo normatīvo aktu viedokļa, neņemot vērā publisko tiesību jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteikto par KNAB vietu valsts pārvaldes sistēmā un piederību valsts dienestam, t.sk. par KNAB amatpersonu tiesisko statusu un par kārtību kādā šīs personas atbrīvojamas no amata, gadījumos, kad tiek konstatēta neatbilstība ieņemamajam amatam, KNAB pārsūdzēs minēto tiesas spriedumu.

Vienlaicīgi KNAB uzsver, ka ir ļoti būtiski pēc iespējas ātrāk virzīt izskatīšanai Ministru kabinetā darba grupas Valsts kancelejas vadītājas vadībā izstrādātos grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, lai novērstu iespēju dažādi interpretēt minētā likuma normas un lai turpmāk valsts amatpersonām, esot valsts dienestā, un ilgstoši nepildot amata pienākumus vai pildot tos nepienācīgā kvalitātē, neļautu izvairīties no atbildības par amata pienākumu nepildīšanu nepilnīgo un dažādi interpretējamo tiesību normu dēļ. Izstrādātie priekšlikumi grozījumiem minētajā likumā skaidri un nepārprotami noteiks KNAB amatpersonu tiesisko statusu, nosakot, ka tās ir piederīgas valsts dienestam, informē KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša.

Pavasarī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pilnībā apmierināja Strīķes prasību, kurā viņa bija apstrīdējusi lēmumu par atbrīvošanu no amata KNAB. Strīķe tiesā bija apstrīdējusi KNAB vadītāja Jaroslava Streļčenoka lēmumu atbrīvot viņu no amata.

Pirmā tiesu instance nolēma, ka spriedums KNAB jāpilda nekavējoties, kas nozīmē, ka Strīķei jau nākamajā dienā ir jāierodas darbā. Tiesa nolēmusi, ka Strīķei jāsaņem arī nedaudz vairāk par 5000 eiro, kas ir viņas nesaņemtā alga par laiku, kad nav strādājusi KNAB.

Ar šo tiesas spriedumu nemierā bija KNAB vadība, kura spriedumu pārsūdzēja.

Savukārt Streļčenoks savu vietnieci Strīķi arī pazemināja amatā. Ar 21.jūliju Strīķe iecelta par biroja Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti iesniegumu jautājumos. Šo KNAB vadītāja lēmumu Strīķe arī apstrīdējusi tiesā.

Jau vēstīts, ka Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei. Pēc tam premjerministre Laimdota Straujuma ( V) paziņoja, ka rīkojums par Strīķes atbrīvošanu netiks atcelts, jo būtiski procesuāli pārkāpumi nav konstatēti. Ņemot vērā, ka starp pusēm pastāv darba tiesiskās attiecības, konflikts būtu jārisina tiesas ceļā, uzskatīja valdības vadītāja.

Pirmo reizi Streļčenoks Strīķi no amata atbrīvoja pērn 20.decembrī, taču iepriekšējais premjers Valdis Dombrovskis ( V) šā gada 7.janvārī šo lēmumu atcēla. 14.janvārī Streļčenoks Strīķi atbrīvoja atkārtoti, un 21.janvārī Dombrovskis paziņoja par atkārtotu Streļčenoka rīkojuma atcelšanu un Strīķes atjaunošanu amatā.

Otrreiz atjaunojot Stīķi amatā, Dombrovskis uzdeva nodrošināt komisijas izveidošanu KNAB priekšnieka vietnieku novērtēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!