Pagājušajā nedēļā DELFI portāla diskusijās par mūzikas ierakstu autortiesību jautājumu nospiedošs lasītāju vairākums iestājās par legālo ierakstu mazumtirdzniecības cenu samazināšanu kā risinājumu tirgus sakārtošanai. Ziņu aģentūrā LETA šonedēļ šim viedoklim pievienojas arī autortiesību aģentūras pārstāvis.
"Viens no mūzikas industrijas pirātisma samazināšanas ceļiem ir legālo kompaktdisku (CD) un kasešu (MC) mazumtirdzniecības cenu samazināšana", šādu viedokli pauda Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autortiesību aģentūras (AKKA/LAA) - NCB biroja vadītājs Roberts Jaungailis.

Par katru tiražēto MC vai CD producentam ir autoriem jāmaksā autoratlīdzība. Līdz 2000.gada 31.decembrim šī autoratlīdzība veidoja 10% no katra CD vai MC vairumtirdzniecības cenas. Ja latviešu mūzikas CD vairumtirdzniecības cena bija Ls 5, autori saņēma Ls 0,5, teikts paziņojumā.

No 2001.gada 1.janvāra, kad Latvijā kopā ar AKKA/LAA sāka darboties NCB (Dānijas autortiesību birojs), šī autoratlīdzība, tāpat kā visās Baltijas valstīs un Skandināvijā, ir 9,009% no "Producers Price to Dealers" (PPD). Ar šo līgumu autorus pārstāvošās organizācijas AKAA/LAA un NCB ir prasījušas no Latvijas producentiem samazināt CD un MC cenas vairumtirdzniecības tīklā.

Pasaules prakse rāda, ka tad palielinās apgrozījums un gala rezultātā autori iegūst vairāk, teikts paziņojumā. Arī PPD pašlaik ir samazinājies un ir aptuveni Ls 4 CD un Ls 1 MC. Tātad autoratlīdzība tiek rēķināta no tirāžas, kā norāda producents, pareizinot to ar viena CD vai MC cenu.

Kā uzsvēra Jaungailis, jo lielāka ir tirāža, jo vairāk naudas saņem arī attiecīgā projekta autori, tomēr par katru CD vai MC autori saņem autoratlīdzību augstāk minētajā apjomā un tam nav sakara ar CD vai MC mazumtirdzniecības cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!