Foto: DELFI
Siltais laiks decembrī turpinās, un mēneša otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija 4,7 grādus augstāka par normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā pieejamā informācija.

Siltāks kā parasti visā Latvijā bija visu decembra otro dekādi (no 11.līdz 20.decembrim). Diennakts vidējās gaisa temperatūras pārsniedza normu par 3-7 grādiem, visaugstāk pakāpjoties 15. decembrī.

Dienās gaiss sasila līdz +1 un +6 grādiem, 14. un 15. decembrī Kurzemē un Latvijas vidienē vietām arī līdz +7 grādiem. Naktīs minimālā gaisa temperatūra svārstījās ap nulli lielākoties no -2 līdz +2 grādu robežās. Debesīm skaidrojoties, šai dekādē aukstākā nakts bija uz 20.decembri Austrumlatvijas teritorijā – Latgalē minimālā gaisa temperatūra noslīdēja līdz -7 grādiem.

Šā gada decembra otrās dekādes nokrišņu daudzums visā Latvijā bija lielāks par normu, vidēji pārsniedzot to divas reizes. Vislielākais nokrišņu daudzums bija 18. un 19. decembrī – šo divu dienu nokrišņu daudzums praktiski visā Latvijā bija līdzvērtīgs 0,5-1,5 dekādes normām.

Atbilstoši gaisa temperatūrai nokrišņi galvenokārt bija lietus veidā. Brīžiem, galvenokārt Austrumlatvijā, bija arī slapjš sniegs, brīžiem arī sniegs. Tomēr nekur Latvijā stabila sniega sega līdz šim tā arī nav izveidojusies. Vislielākās cerības uz to bija Vidzemes augstienē, kuru dekādes sākumā klāja līdz 7 centimetriem bieza sniega sega, bet arī tur sniega klājums līdz šim nav ilgi noturējies.

Visstiprākais vējš pūtis dekādes beigās. 19. decembrī gandrīz visā Latvijā brāzmas pārsniedza ātrumu 15 metri sekundē (m/s), vislielāko ātrumu sasniedzot Kurzemes rietumu piekrastē – 21-26 m/s un Ainažos – 22 m/s. 20.decembrī 18-20 m/s stipras vēja brāzmas saglabājās piekrastes teritorijās.

Jau vēstīts, ka decembra pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra kopumā bija 3,6 grādus virs normas. Savukārt aizvadītais rudens ar vidējo gaisa temperatūru +8,5 grādi pēc Celsija, kas par diviem grādiem pārsniedz normu, kļuva par piekto siltāko rudeni Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!