Arī šogad Rīgas zoodārzā mītošos milzu Galapagu bruņurupučus āra aplokā, kur tie pavadīs visu vasaru, iznesīs "pieredzējušākais netradicionālu smagumu pārvietošanas speciālists" - Latvijas dižākais spēkavīrs Raimonds Bergmanis, pavēstīja zoodārza informācijas dienesta vadītājs Ingmārs Līdaka.
Četrus Galapagu bruņurupučus, kas sver aptuveni 70 kilogramu katrs, uz āra aploku pārvietos 16.jūnijā. Pērn, kad Bergmanis pirmoreiz palīdzēja bruņurupučus pārvietot vasaras aplokā, tie svēra 55, 68, 75 un 79 kilogramus.

"Bruņrupuči gada laikā pieņēmušies svarā, bet arī Raimonds Bergmanis treniņos neesot slinkojis," sacīja Līdaka, piebilstot, ka 16.jūnijā pie zoodārza lāču mītnes satiksies "Latvijas dižākais spēkavīrs un pasaules dižākie bruņurupuči". Pērn bruņurupuči āra aplokā iznesti 28.jūnijā.

Četras Galapagu ziloņbruņrupuču mātītes Rīgas zoodārzā nonāca triju līdz četru gadu vecumā 1995.gada decembrī kā Čikāgas zoodārza dāvana. Ziloņbruņurupuči savvaļā apdzīvo Galapagu salas un pārtiek no augu barības. Tēviņi sasniedz 225 kilogramu svaru, mātītes - 100-150 kilogramu, to mūža ilgums ir 150 un vairāk gadu. No atsevišķas salas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām četras jau ir pilnībā iznīcinātas, vienu pasugu pārstāv viens vecs tēviņš, vēl vienu - viens tēviņš un desmit mātītes. Kopumā saglabājušies tikai aptuveni 10 000 - 15 000 Galapagu ziloņbruņrupuču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!