Foto: DELFI
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tuvāko dienu laikā sagatavošot vēstuli Ekonomikas ministrijai, aicinot tās pakļautībā esošajai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai "rūpīgi un atbildīgi vērtēt "Latvenergo" jauno tarifu plānu".

Līdzīgi kā partijas biedrene labklājības ministre Ilona Jurševska, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzskata, ka no "Latvenergo" iecerētajām izmaiņām elektroenerģijas tarifu politikā būšot vairāk cietēju nekā ieguvēju - negatīvu ietekmi diferencētie tarifi atstāšot ne vien uz lielajām ģimenēm, bet arī uz mājsaimniecībām, kas izmanto atjaunojamo enerģiju, un īpaši lauku iedzīvotājiem, kuriem nav pieejama centralizētā siltumapgāde, gāzes padeve un citi komunālie pakalpojumi.

"Tā ir vēršanās pret lielajām ģimenēm, kuru budžetu "Latvenergo" iecerētās izmaiņas skars vissāpīgāk, neapskaužamā situācijā nonāks arī lauku iedzīvotāji," sacījis Vējonis, atzīmējot, ka cietīs arī mājsaimniecības, kurās elektroenerģija tiek izmantota videi draudzīgu apkures sistēmu, piemēram, siltumsūkņu, darbināšanai.

Lai gan "Latvenergo" skaidro, ka iecerētās izmaiņas stimulēs energoefektivitātes pasākumus, ir jāņem vērā, kādu ietekmi tas atstās uz mājsaimniecību budžetu, par ministra nostāju informēja ministrijas preses dienests.

Kā ziņots, Labklājības ministrija (LM) kritizē elektroenerģijas tarifu paaugstināšanu šī gada 1.aprīlī, jo tas spēcīgi var ietekmēt tieši ģimeņu ar bērniem vai ģimeņu, kurās ir viens apgādnieks, mājsaimniecību budžetu. Jurševska (ZZS) tuvākajā laikā plāno tikties ar Ekonomikas ministrijas un AS "Latvenergo" pārstāvjiem, lai aicinātu "Latvenergo" pirms plānotās elektrības tarifu paaugstināšanas ievērot sociāli atbildīgu politiku.

LM norāda, ka jau pašlaik, pēc statistikas datiem, visaugstākais nabadzības risks ir daudzbērnu ģimenēs - 31% - un ģimenēs, kurās bērnus audzina tikai viens no vecākiem - 35%. Tas veicina ne tikai nabadzību, bet arī sociālo atstumtību.

Kaut arī "Latvenergo" plāno ieviest tarifu diferencēšanu, elektrības patēriņš ģimenēs ar vairākiem bērniem noteikti pārsniegs 100 kilovatstundas mēnesī, kā dēļ pieaugs mājsaimniecību izdevumi. Ģimenēs, kurās ir vairāk apgādājamo, ikdienā vairāk lieto visas mājsaimniecībā esošās elektroiekārtas un arī apgaismojumu.

Kā ziņots, aprīlī stāsies spēkā jauna elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas kārtība, saskaņā ar kuru tarifu pieaugums skars pusi mājsaimniecību. Tarifs būs atkarīgs no patēriņa apjoma gada garumā, un uzskaiti sāks no 1.aprīļa.

Par pirmajām 1200 kilovatstundām būs jāmaksā pašreizējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu. Kad šis patēriņa apjoms tiks pārsniegts, tarifs būs 10,74 santīmi par kilovatstundu.

Pēc "Latvenergo" aprēķiniem, apmēram 30% mājsaimniecību ikmēneša maksa par elektrību gada griezumā pieaugs vidēji par latiem, 16% mājsaimniecību ikmēneša maksa pieaugs vidēji par 4,36 latiem, bet 6% - par vairāk nekā desmit latiem. Puse mājsaimniecību neizjutīs tarifu izmaiņas.

Juridiskajām personām, kam nav pienākums pirkt elektrību brīvajā tirgū, no 1.aprīļa tiks piemērota tirgus cena, bet līdzšinējā viena tarifu plāna vietā varēs izvēlēties no trīs.

Pēc "Latvenergo" sniegtās informācijas, no 1.aprīļa tarifs mainīsies vidēji par 21%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!