Foto: Shutterstock

No 9. novembra līdz 6 .decembrim Latvijā tiek ieviesta ārkārtējā situācija. Tās laikā klātienē turpināsies pirmsskolas izglītības programmu apguve un mācības 1. līdz 6. klašu skolēniem, bet profesionālajā izglītībā, augstākajā izglītībā, interešu izglītībā un sportā nodarbības pamatā jāorganizē attālināti, portāls "Delfi" uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Ministrijā skaidroja, ka šādi drošības pasākumi ieviesti nolūkā samazināt Covid-19 infekcijas izplatību, vienlaikus pēc iespējas nodrošinot būtisku valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību.

Profesionālās izglītības iestādēs mācību process no 9. novembra līdz 6. decembrim notiks attālināti, izņemot tādu praktisko darbu apguvi, kas nepieciešami profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kurus nav iespējams veikt attālināti.

Speciālās izglītības iestādes un sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni" mācības var turpināt klātienē.

Augstākajā izglītībā jau ir spēkā nosacījums par attālinātajām studijām līdz 31. decembrim, klātienē var īstenot klīnisko praksi rezidentūrā un tādas praktiskās daļas apguvi, kas nepieciešama profesionālo prasmju vai kvalifikācijas ieguvei un kuru nav iespējams veikt attālināti.

Pieaugušo profesionālās tālākizglītības, profesionālās pilnveides un neformālās izglītības programmu apguve notiks attālināti.

Interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu apguve līdz 6. decembrim norisināsies attālināti. Klātienē iekštelpās tas varēs notikt tikai individuāli (personu, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā) vai tikai vienas izglītības iestādes grupas vai klases izglītojamiem. Šāda procesa ietvaros klātienē nebūs atļauta koru dziedāšana un pūšamo instrumentu kolektīvu darbs. Arī amatiermākslas kolektīvi, tostarp kori, orķestri, tautas mūzikas ansambļi, deju un citi tautas mākslas kolektīvi, mēģinājumu procesu līdz 9. decembrim īstenos attālināti vai klātienē tikai individuāli tostarp personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā.

Sejas masku lietošanā izglītības iestādēs valdība jau 3.novembrī noteica stingrākas prasības. Gan bērniem no 13 gadu vecuma, gan skolotājiem sejas maskas ir jālieto izglītības iestādes koplietošanas telpās vai vietās, kur satiekas skolotāji vai tiekas vairāku grupu bērni. Masku var nelietot, piemēram, klases telpās, kur kopā ir vieni un tie paši bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!