Ārlietu ministrija (ĀM) Krievijas Valsts domes paziņojumu par rupjiem mazākumtautību cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijā uzskata par nepieņemamu un patiesībai neatbilstošu, otrdien pavēstīja ĀM Preses centrā.
Ārlietu ministrija: Krievijas Dome melo

"Izsauc nožēlu fakts, ka Krievijas valstiskās apziņas stiprināšanai, it īpaši pirms Valsts domes vēlēšanām, tiek veiktas darbības, kas kaitē labām kaimiņvalstu attiecībām," teikts Latvijas ĀM paziņojumā.

Latvijā uzskata, ka "šādi nepatiesi un atkārtoti paziņojumi ir neadekvāta kaimiņvalsts reakcija uz Latvijas centieniem veidot un attīstīt cieņas pilnas un savstarpēji izdevīgas divpusējās attiecības".

"Tie kārtējo reizi uzskatāmi parāda Krievijas nevēlēšanos un nespēju atzīt kompetentu starptautisko organizāciju un starptautisko tiesību ekspertu pozitīvos vērtējumus par Latvijā ieviestajiem augstajiem demokrātijas un tiesiskuma standartiem," norādīja ĀM.

Paziņojumā ministrija secinājusi, ka šāda Krievijas apzināta politika neveicina sabiedrības integrācijas procesu Latvijā. "Diemžēl

šis paziņojums kārtējo reizi parāda arī Krievijas grūtības izvērtēt savu vēsturi un pārvarēt tās atstāto mantojumu," pauda ministrija.

"Krievijas retorika nevairo izredzes, ka tās attieksme pret Latviju iegūs konstruktīvāku raksturu nekā līdz šim un ir grūti savienojama ar Krievijas deklarēto vēlmi sadarboties ar saviem Eiropas partneriem", tomēr Latvijas ĀM pauž cerību, ka nākotnē, "norimstot priekšvēlēšanu kaislībām, Krievija spēs atgriezties eiropeisku attiecību gultnē".

Jau vēstīts, ka Krievijas Valsts dome pieņēmusi paziņojumu par mazākumtautību cilvēktiesību rupjiem pārkāpumiem Latvijā. Šajā dokumentā deputāti ierosina Krievijas izpildvaras institūcijām aktivizēt tautiešu aizsardzību Latvijā, izmantojot tam visas iespējas, kādas paredz starptautiskās tiesības un Krievijas Federācijas likumi, tostarp likums par Krievijas politiku attiecībā pret tautiešiem ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!