Foto: LETA

Par Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētāja vietu sestdien Jelgavā LZS kongresā sacenšas pašreizējais partijas vadītājs Augusts Brigmanis, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, kā arī LZS valdes loceklis Ringolds Arnītis.

Brigmanis kongresā norādīja, ka LZS nākotne ir turpināt būt ZZS sastāvā. "Tā ir mana pārliecība un es to pārstāvēšu," uzsvēra politiķis. Viņš vērsa uzmanību, ka LZS pamatvērtības ir ģimene, darbs, dzimtenes mīlestība un pārliecība par mūsu valsts diženumu. Ir jāstiprina saikne starp partijas biedriem, nodaļām un vadību, tāpat ir nepieciešams stiprināt darbu ar diasporu. Kā atzīmēja Brigmanis, LZS jau ir izveidota nodaļa Lielbritānijā. "Mēs bijām, mēs esam un mēs būsim stipri!" mudināja politiķis.

Savukārt Krauze savā uzrunā akcentēja, ka LZS biedri pieprasa pārmaiņas. Viņaprāt, partijai pats svarīgākais ir ideoloģija. Tā kā partija un tās biedri mainās, ir jāmainās ar politiskā spēka ideoloģijai. LZS ir jākļūst modernai, vienlaikus saglabājot savas vēsturiskās vērtības.

Krauze pauda, ka partija bez ideoloģijas ir kā skola bez skolotājiem vai kā klēts bez graudiem, "tāpēc mēs esam tie, kas pulcējas ap šo ideoloģiju lielu mērķu sasniegšanai". Politiķis skaidroja, ka LZS jākļūst par partiju, kuru sabiedrība pieņem kā savu interešu aizstāvi. Līdzīgi kā citi LZS kongresa apmeklētāji, arī viņš savā runā kritizēja plānoto reģionālo reformu.

Uzrunā politiķis pauda izbrīnu kā partija ar vairāk nekā 100 gadu vēsturi vēl nav sākusi runāt par savu Valsts prezidenta amata kandidātu.

Savukārt Arnītis debatēs iepazīstināja kongresa delegātus ar savu dzīves gājumu. Arī viņš piekrita, ka ideoloģija partijai ir svarīga. Arnītis mudināja LZS atgriezties pie partijas ideoloģijas un vērtībām: ģimene, darbs un dzimtenes mīlestība.

Viņš aicināja LZS sākt īsteno partijas programmu, kā arī skatīties plašāk – starptautiskā līmenī, jo daudzi lēmumi vairs netiek pieņemti Latvijā, bet gan Briselē.

Savā uzrunā viņš noliedza iepriekš izskanējušo, ka vēlas sašķelt partiju. "Tas neatbilst patiesībai, es esmu komandas cilvēks," pauda Arnītis. "Es esmu par partijas evolūciju, nevis revolūciju." Partijai ir jāieņem atbilstoša loma ZZS iekšienē, kā arī Latvijas politikā.

Vēstīts, ka LZS kongresa delegātiem sestdien būs jāpārvēl partijas priekšsēdētājs, divi partijas priekšsēdētāja vietnieki un desmit valdes locekļi, pa diviem valdes locekļiem no katra reģiona, centrālās revīzijas komisijas priekšsēdētājs, centrālā revīzijas komisijas un goda tiesas priekšsēdētājs.

Brigmanis laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" intervijā, kas publicēta trešdien, 10. aprīlī, norādīja, ka "divas trešdaļas no LZS biedriem ir ar uzstādījumu, ka nepieciešamas pārmaiņas, viena trešdaļa – ka strādāt jāpaliek man".

"Kopējais fons ir vērsts uz to, ka partijai vajadzīga jauna vadība. Kā mainīties partijai – viedokļi ir atšķirīgi. Viena nostāja ir, ka jāatgriežas pie saknēm un pamatvērtībām, kas gadu laikā varbūt pazaudētas, un tāpēc rezultāti pēdējās Saeimas vēlēšanās bijuši slikti, un vainojams pie tā esot es kā vēlēšanu kampaņas organizators," klāstīja Brigmanis. Viņš intervijā prognozēja, ka "ar ļoti lielu varbūtības pakāpi" nepaliks par partijas vadītāju.

Vēstīts, ka pirms diviem gadiem Brigmanis LZS kongresā teica, ka būtu gatavs nodot vadību arī jauna un enerģiska cilvēka rokās, jo partijā ir jānotiek paaudžu maiņai.

Jāatgādina, ka 2017. gadā uz LZS priekšsēža amatu bija izvirzīts arī bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), taču viņš savu kandidatūru aptuveni mēnesi pirms politiskā spēka kongresa atsauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!