Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) 16.martā izsūtīs aptaujas anketas skolotājiem un vecākiem, kurās lūgs paust viedokli par iespējamo mācību gada pagarināšanu.
"Ļoti negribētos, lai valdība pieņem neapsvērtu, nepārdomātu un apšaubāmu lēmumu, kurš būtu pieņemts ķeksīša pēc," sacīja arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

Jau ziņots, ka valdība otrdien izskatīs grozījumus vispārējās izglītības likumā, kurā paredzēta mācību gada pagarināšana pirmajām klasēm par divām nedēļām, bet pārējām - par trim.

Pirms tam nav notikusi aktīva šī jautājuma apspriešana sabiedrībā, lai arī ministrs Māris Vītols ir vēstījis, ka apspriešana sabiedrībā noteikti būšot.

Arī LIZDA tikai pirmdien saņēmusi dokumentus no Izglītības un zinātnes ministrijas par mācību gada pagarināšanu. Tomēr arodbiedrība cer, ka līdz grozījumu izskatīšanai Saeimā varēs iegūt pilnīgu vērtējumu.

"Valdība vispirms pieņem lēmumu un izliekas, ka pēc tam apspriežas ar sabiedrību. Tomēr nav pārliecības, ka skolu direktori bez kārtīgas iepazīšanās ar materiāliem varēs sniegt savu vērtējumu," teica LIZDA priekšsēdētāja.

"Tās ir valdības spēles ar demokrātiju," viņa pauda.

Harbaceviča uzskata, ka sākotnēji būtu nepieciešams strādāt pie mācību programmas un standartu pārskatīšanas un sakārtošanas. Tādējādi mācību gadu nevajadzētu pagarināt. Lietuvā mācību gads ir pagarināts jau divus gadus, bet lietuvieši esot atzinuši, ka pēdējās trīs mācību nedēļas "tiek nobumbulētas".

15.martā notiks arodbiedrības padomes sēde, kurā plānots apspriesties par jauno ieceri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!