Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu un darbinieku arodbiedrība lūdz iespēju pārskatīt un piešķirt ieslodzījuma vietām valsts noteikto funkciju izpildei pietiekamu finansējumu, lai nodrošinātu ieslodzīto primāro uzturēšanu un darbinieku atalgojumu 2008. gada līmenī.

Kā teikts arodorganizācijas valdes priekšsēdētājas Valentīnas Maļcānes izplatītajā atklātajā vēstulē, pēdējo mēnešu laikā ieslodzīto personu skaits palielinājies par 700, savukārt cietumu finansējuma apjoms ir tik tālu "apcirpts", ka nepietiek naudas pat minimālai sadzīves vajadzību nodrošināšanai.

"Finansējums salīdzinoši ar 2008. gadu samazināts vairāk nekā par deviņiem miljoniem latu. Tikai šī gada četros mēnešos tas samazināts jau vairākas reizes. Vai tas bija prātīgi darīts?" atklātajā vēstulē jautā arodorganizācijas pārstāve.

"Ja ieslodzījuma vietas klusē, tas nenozīmē, ka tās klusēs arī turpmāk. Situācija ar katru dienu sāk saasināties. Pacietības mērs ir izsmelts," teikts vēstulē.

Ieslodzījuma vietu pārvalde ir darījusi visu iespējamo taupības režīma ievērošanā, optimizējot cietumus, izvērtējot amatpersonu un darbinieku noslogotību un lietderīgu to izmantošanu, norāda Maļcāne. "Šobrīd noņemti visi iespējamie pabalsti un piemaksas, kas īstenībā sastāda dienesta atalgojumu. Ikkatrs darbinieks zaudējis vidēji 150 latus mēnesī. Ar kādu noskaņojumu lai stājas dienesta pienākumu pildīšanai, kādas pozitīvas domas lai ietver, ja nomāc komunālo pakalpojumu apmaksa un cenas pārtikai," teikts atklātajā vēstulē.

Maļcāne uzskata, ka atbildīgajām amatpersonām būtu lietderīgi ieklausīties pieredzējušo darbinieku viedokļos un vismaz veidot dialogu, nevis pieņemt lēmumus, pat neredzot reālo situāciju un noskaņojumu.

Arodbiedrība aicina piešķirt Ieslodzījuma vietu pārvaldes valsts noteikto funkciju izpildei pietiekamu finansējumu, lai nodrošinātu ieslodzīto primāro uzturēšanu un darbinieku atalgojumu 2008.gada līmenī, kā arī atjaunot uzturdevas kompensāciju 120 latu apmērā 2009. gadā vai garantēt tās izmaksu par 2009. gadu 2010. gadā.

Tāpat arodorganizācija lūdz atjaunot atvaļinājuma pabalstu amatalgas apmērā 2009. gadā vai garantēt tās izmaksu par 2009. gadu 2010. gadā, kā arī atjaunot kompensāciju izmaksu 50% apmērā par izglītības ieguvi tām amatpersonām, "kuras, nepārtraucot dienesta pienākumu pildīšanu, sekmīgi mācās par maksu valsts akreditētā augstākās izglītības iestādē, lai iegūtu dienesta pienākumu izpildei nepieciešamās zināšanas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!