Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicina Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) neizniekot cilvēku darba spējas, bet gan paaugstināt darba ražīgumu, lai papildus brīvdienu piešķiršana par sestdienās vai svētdienās iekritušajiem valsts svētkiem neradītu zaudējumus Latvijas tautsaimniecībai.
LBAS portālu "Delfi" informēja, ka ar arodbiedrības nevar piekrist darba devēju viedoklim, ka darba dienās iekritušo svētku kompensēšana ar papildus brīvdienām vienas dienas laikā iekšzemes kopproduktu samazinātu par 0,04 %.

Arodbiedrības norāda, ka saskaņā ar statistikas datiem Latvijā pilnas slodzes darbinieks vidēji mēnesī, ieskaitot visas svētku dienas, strādājot par pusotru darba dienu jeb 12,17 stundām vairāk nekā viņu kolēģi Lietuvā. Turklāt latvieši par šo "garāko" darba mēnesi saņemot krietni mazāku atalgojumu.

"Darbaspēka izmaksas - algas, prēmijas, piemaksas, nodokļi un citi "bonusi" - darba devējam Latvijā ir vidēji 302,82 lati, bet Lietuvā par "īsāku" darba mēnesi – 389, 06 lati. "Eirostata" dati rāda, ka Latvijā par vienu stundu darba devēji maksā par 55 santīmiem mazāk nekā Lietuvā," norāda arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns.

Viņš aicina darba devējus paaugstināt ražīgumu, ieguldot tehnoloģijās, apmācībā un darba organizācijā, "nevis darba intensificēšanā uz darbinieku atpūtas, ģimenes un veselības rēķina".

Jau vēstīts, ka LDDK uzskata, ka brīvdienu noteikšana, ja svētku diena sakrīt ar sestdienu vai svētdienu, Latvijas tautsaimniecībai var nodarīt zaudējumus - iekšzemes kopprodukts vienas zaudētas dienas laikā var samazināties par 0,04%.

Saeima tuvākajā laikā otrajā lasījumā skatīs grozījumus likumā par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, kas paredz papildus brīvdienu noteikšanu, ja valsts svētku dienas iekrīt brīvdienās. Šie grozījumi gan neattiektos uz Lieldienām un Vasarsvētkiem, kas vienmēr tiek atzīmēti svētdienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!