Lai valdība spētu pildīt solījumus par cilvēkresursu programmas īstenošanu veselības aprūpes sistēmā, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) iesaka nākamgad vēl par 60 % palielināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem un iegūto finansējumu novirzīt veselības aprūpes sistēmai.
LĀB informē, - lai realizētu cilvēkresursu programmu, veselības aprūpei nākamajā gadā nepieciešami papildus 80 miljoni latu, salīdzinot ar summu, ko nākamā gada budžeta likuma veidā Ministru kabinets iesniedzis Saeimai.

LĀB aicina valdību paaugstināt akcīzes nodokli tabakas izstrādājumiem par 60%. Tas ļautu par 10–15% samazināt smēķētāju skaitu Latvijā, īpaši jaunatnes vidū (aprēķins balstīts uz pasaules pieredzi), taču papildinātu valsts budžetu par nepieciešamajiem 80 miljoniem latu. Realitātē tas nozīmētu, ka akcīzes nodoklis vienai cigaretei izaugtu no 2,25 līdz 3,6 santīmiem.

Biedrība uzsver, ka smēķēšana rada vienu no nozīmīgākajiem kaitējumiem cilvēka veselībai. Tās nodarītais kaitējums iedzīvotāju veselībai ir daudz nozīmīgāks par šo naudas summu, tāpēc aicina Saeimu un Ministru kabinetu atbalstīt šo priekšlikumu, kuru Saeimā uz budžeta likuma otro lasījumu iesniegs Saeimas deputāti – ārsti.

Vienlaikus LĀB biedrība iesniegs priekšlikumus Saeimā par citiem smēķēšanas ierobežojumiem, tostarp par aizliegumu smēķēt, vadot transportlīdzekli.

Jau vēstīts, ka valdība pirmdien atbalstīja nākamā gada valsts budžeta projektu, kurā paredzēts "iesaldēt" valsts pārvaldē un pašvaldībās strādājošo algu pielikumu, līdz ar to ārstiem, medmāsām un vēl dažu profesiju pārstāvjiem algas nākamgad pieaugs tikai par 10 %. Tas ir mazāk, nekā iepriekš paredzēja valdības un arodbiedrību noslēgtā vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!