Foto: EPA/Scanpix/LETA
Veselības ministrija (VM) apstiprina, ka piektdien, 3. aprīlī, Latvijā miris pirmais pacients, kuram diagnosticēta Covid-19 saslimšana. Pacientes nāves iemesls nebija Covid-19 infekcija, bet gan citas hroniskas saslimšanas.

Paciente bija 99 gadus veca sieviete, kura kopš 27. marta ārstējās Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs". Pirmās trīs dienas paciente ārstējās intensīvās terapijas palātā. Veselības stāvoklim stabilizējoties, paciente tika pārvesta turpināt ārstēšanos nodaļā.

Pacientei bija diagnosticēta jaunā koronavīrusa izraisītā saslimšana Covid-19, bet šī nāves iestāšanās nav saistīta ar koronavīrusu, preses konferencē piektdien norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Vairāku hronisko saslimšanu dēļ šī paciente vairākus gadus bija mazkustīga. "Nāve ir iestājusies vispārējā stāvokļa pasliktināšanās un vitālo dzīvības funkciju izsīkuma dēļ," norādīja Višņakovs, tomēr viņš piebilda, ka tiešs nāves cēlonis tiks noteikts pēc pataloganatomiskās izmeklēšanas veikšanas.

"Šī paciente ir mirusi nevis no koronavīrusa infekcijas, bet ar Covid-19," apgalvoja Višņakovs.

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, šai pacientei ir nozīmēta patanatomiskā izmeklēšana, kuru veiks Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā un daudz kas atkarīgs no tā, ko ārsti-patologi noteiks kā tiešo nāves cēloni, skaidroja Višņakovs. "Paciente, arī atkārtoti testējot, ir bijusi Covid-19 pozitīva, kas nozīmē, ka infekcijas klātbūtne viņas organismā bija arī nāves iestāšanās brīdī, bet, kas tieši izraisīja šo nāvi, to pateiks mums Patoloģijas centra patologi," norādīja Višņakovs.

Tāpat viņš norādīja, ka "pasargāt vecus cilvēkus no inficēšanās šobrīd ir bezgala svarīgi".

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs turpināja: "Cilvēks ir inficējies, jo ģimenē bija kontakts ar cilvēku, kurš ir bijis ārzemēs. Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, ir izsekotas kontaktpersonas".

"Vīruss tieši nevar būt vainīgs, bet zinām, ka tie var provocēt hronisku slimību saasināšanos, kas noved pie letāliem gadījumiem," skaidroja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 1364 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19. No tiem saslimšana apstiprināta 35 cilvēkiem, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā kopā veikti 18 198 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 493 personām.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, 31 pacients stacionēts, tai skaitā 28 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs ar smagu.

Neatsaucoties uz avotiem, par Covid-pacienta nāvi ziņoja vispirms Latvijas Televīzija, tam sekoja veselības ministres Ilzes Viņķeles ieraksts sociālajā medijā "twitter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!