Foto: stock.xchng
Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vērsīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izvērtēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņu rīcību, vidusskolas angļu valodas eksāmenā izmantojot konkrētas viskija markas aprakstu.

To pastāstīja LĀB prezidents Pēteris Apinis.

"Tas ir konkrēts korupcijas gadījums, un mēs par to sniegsim speciālu jautājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā," viņš norādīja. Tam piekrītot arī Veselības ministrija.

Viņš pauda viedokli, ka konkrētais eksāmena materiālos minētais viskijs "Tullamore" ir arī tajā cenu kategorijā, kas Latvijai ir pieejama, un "acīmredzot viņi to šādā veidā iespēlē".

"Tur ir acīmredzamas korupcijas pazīmes. Nav nekādu citu iemeslu, kāpēc kādam ienāktu prātā reklamēt vienu specifisku alkoholu bērniem likt mācīties," sprieda LĀB prezidents.

Apinis izteica aizdomas, ka kāds IZM ir saņēmis konkrētu pabalstu par šā viskija apraksta ielikšanu angļu valodas eksāmenā. "Atrodas kāds ierēdnis, kurš ļoti veikli ir korumpējies," viņš sacīja.

"Var izdomāt jebko, ko likt [eksāmena materiālos], bet ielikt viena konkrēta produkta reklāmu – tas ir mārketinga triks, un pa gabalu ir redzams, ka kāds specifiski ir korumpējies. Šāds gadījums ir jāizpēta drošībsargājošajiem orgāniem," teica LĀB prezidents.

Tādēļ Ārstu biedrība pēc Jāņiem vērsīsies KNAB. "Arī tāpēc, lai tādi gadījumi nekad vairs neatkārtotos," piebilda Apinis.

Savukārt Latvijas Bankas rīcību, laižot klajā lata monētu ar alus kausa attēlu, viņš izvēlējās nekomentēt.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrija (VM) pirmdien nosūtīja vēstules Izglītības un zinātnes ministrijai un Latvijas Bankai, paužot neizpratni par to iesaistīšanos netiešā alkohola reklamēšanā, kas ir pretrunā ar nepieciešamību samazināt alkohola patēriņu sabiedrībā.

VM norāda, ka šogad 12.klašu angļu valodas eksāmena klausāmajā daļā bija iekļauts plašs informatīvs materiāls par viskija "Tullamore" kompānijas dibināšanu un vēsturi. Ministrija pauž viedokli, ka tā uzskatāma par atkarību veicinošu vielu lietošanas tēmu iekļaušanu izglītības iestāžu eksāmenu programmās un tas nav pieļaujami.

Tāpat VM ir neizpratnē par Latvijas Bankas rīcību, laižot apgrozībā jaunu viena lata monētu ar alus kausa attēlu. Kaut arī alus ir viens no tradicionālajiem latviešu dzērieniem svētkos, ministrija uzskata, ka bija iespējams izvēlēties citus Līgo svētkus simbolizējošus attēlus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!