Foto: DELFI
Šogad Ilmāra Lazovska balvu par nozīmīgu ieguldījumu medicīnas attīstībā saņems infektoloģe, profesore Ludmila Vīksna, informēja Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Balvas ieguvējs noskaidrots LĀB ikgadējā balsojumā. LĀB prezidente Ilze Aizsilniece skaidroja, ka balsošana par balvas pretendentiem notika četrās biedrības starpdisciplinārajās konferencēs. Biedrības valde balsojumam bija izvirzījusi sabiedrībā un ārstu vidē pazīstamus un cienītus kolēģus - Ugu Dumpi, Juriju Perevoščikovu, Ludmilu Vīksnu un Daci Zavadsku.

"Spraigā balsojumā par šī gada balvas laureāti ir kļuvusi profesore Ludmila Vīksna – personība, izcila ārste, aizrautīga zinātniece, prasmīga un principiāla studentu un ārstu izglītotāja," izteicās Aizsilniece.

Biedrības skatījumā, Vīksna "ir absolūti uzticīga profesijai un savu skolotāju, tai skaitā profesora Lazovska, ideāliem". Pateicoties viņas zināšanām un prasmei saprotami izskaidrot sarežģīto, mūsu valsts iedzīvotāji uzzinot svarīgāko par infekcijām.

Lazovska balvu LĀB iedibināja 2011. gadā, godinot izcilā iekšķīgo slimību ārsta, nefrologa, sabiedrības veselības speciālista un medicīnas filozofa piemiņu. Līdz šim Lazovska balvu par fundamentālu ieguldījumu medicīnā vai ārstu izglītībā saņēmuši kardiologs Andrejs Kalvelis, gastroenterologs Anatolijs Danilāns, torakālais ķirurgs Jāzeps Baško, internists Jānis Raibarts, oftalmoloģe Guna Laganovska un kardiologs Gustavs Latkovskis.

Tāpat šādu balvu saņēmis ķirurgs, onkologs ķīmijterapeits, onkoloģijas ķirurgs Jānis Eglītis, nefrologs Harijs Čerņevskis un bērnu ķirurgs, veselības aprūpes vadības speciālists Edvīns Platkājis.

LĀB ir dibināta 1988. gadā un tās mērķis ir Latvijas veselības aprūpes sistēmas un ārstu kvalifikācijas pilnveidošana, ārstu tiesisko, profesionālo un ekonomisko interešu aizstāvība, tautas veselības veicināšana, veselības aprūpes organizācijas uzlabošana un medicīnas izglītības sistēmas pilnveidošana, kā arī ārstu ētikas principu popularizēšana un to ievērošanas kontrole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!