Ārstu ekspertu trūkuma dēļ kādam vēža slimniekam aizkavējas invaliditātes piešķiršana, taču pēcāk ārstu komisijas pozitīvo lēmumu viņš nesagaida, ceturtdien vēstī TV3 raidījum "Bez tabu".

Arvīdam 2011. gadā atklāja melanomu un veica operāciju. Aptuveni piecus gadus viss bijis kārtībā, taču šogad vīrieša veselības stāvoklis pasliktinājies. Ārsti pēc analīzēm noteikuši, ka viņa galvā atrodams veidojums, bet vēlāk secināts, ka audzēja metastāzes izplatījušās ne tikai galvas smadzenēs, bet arī aknās un labajā plaušā.

Ārstējošie ārsti ieteikuši vīrietim nokārtot invaliditāti, jo tādā gadījumā aprūpi segtu valsts. Tomēr ārstu komisijas atbilde liecinājusi, ka tā mēneša laikā objektīvu iemeslu dēļ lēmumu pieņemt nevarot.

Raidījumam vēršoties pie Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisijas, raidījumam komisijas pārstāve Dagmāra Pandere skaidrojusi, ka par objektīvajiem iemesliem uzskatāms tas, ka trūkst ārstu ekspertu, kas šo lēmumu var pieņemt. Viņa gan skaidrojusi, ka Latvijā lieta jāizskata mēneša laikā, bet citās valstīs tas ilgst pat pusgadu.

Tāpat Pandere skaidrojusi, ka lēmuma pieņemšana neesot "bērnu spēles" un, lemjot par invaliditātes 1. grupas vai 2. grupas piešķiršanu, ārsti kā amatpersonas nesot atbildību par to.

Raidījums ziņo, ka Latvijā kopumā strauji palielinās invalīdu skaits – septiņos gados tas pieaudzis par 43 000 cilvēku.

Ārstu komisija pēc raidījuma intereses apstiprinājusi Arvīdam invaliditāti, taču viņš aizgājis mūžībā, šo ārstu lēmumu nesagaidot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!